Τη νύχτα του Σαββάτου 7 Αυγούστου, ο Όμηρος συνάντησε τον Ιπποκράτη, σε μια εντυπωσιακή ολονύχτια μαραθώνια ανάγνωση της Οδύσσειας που έλαβε χώρα στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Κω, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Ιπποκράτεια».
Επί 12 ώρες ασταμάτητα, 200 αναγνώστες κάθε ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου και εθνικότητας απήγγειλαν και τραγούδησαν με κατάνυξη, θάρρος, συγκίνηση και άρτιο συντονισμό, το μεγάλο έπος του Ομήρου.
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσαν με την συμμετοχή τους δεκάδες θαρραλέα παιδιά δημοτικού και γυμνασίου, ένας τυφλός Κώος που διάβασε με μέθοδο Braille, ξένοι κάτοικοι του νησιού περήφανοι για τα ελληνικά τους, αλλά και δεκάδες επισκέπτες του νησιού που τίμησαν τους μεταφραστές του Ομήρου απαγγέλλοντας τα αποσπάσματά τους στα γιαπωνέζικα, τουρκικά, τσέχικα, φιλανδικά, ολλανδικά, σέρβικα, ρουμάνικα, βραζιλιάνικα, γερμανικά, αγγλικά, ιταλικά και ισπανικά. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, μια εντυπωσιακή προβολή της νεοελληνικής μετάφρασης του Δ. Μαρωνίτη σε γιγαντοοθόνη επέτρεπε στο κοινό να παρακολουθεί τη ροή του κειμένου ανά πάσα στιγμή. Πέρα από το εντυπωσιακό σκηνικό του μεσαιωνικού κάστρου υπό το φως των κεριών, στην μαγική ατμόσφαιρα της χθεσινής βραδιάς συνέβαλε και η μουσική επένδυση της ανάγνωσης από το σύνολο ΛΥΡΑΥΛΟΣ, εμπλουτίζοντας κάθε ραψωδία με ήχους 30 ανακατασκευασμένων αρχαιοελληνικών οργάνων όπως λύρα, φόρμιγγα, κύμβαλα, κέρας, σείστρα και σύρριγγα του Πανός.

Πηγή: www.kathimerini.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠE, 8/8/10