Πανσέληνος δεν προβλέπεται για την Αττική αυτόν τον Αύγουστο. Μόνο στην περιφέρεια θα ανατείλει ολόγιομο το φεγγάρι… Δεν πρόκειται φυσικά για επιστημονική φαντασία, αλλά για τις εκδηλώσεις της πανσελήνου του Αυγούστου σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, που εφέτος δεν θα πραγματοποιηθούν στην Αττική λόγω της άρνησης των αρχαιοφυλάκων να εργαστούν «εθελοντικά» όπως τους ζήτησε δι΄ εγγράφου το υπουργείο Πολιτισμού. Αντιθέτως, στην πανσέληνο της 24ης Αυγούστου ανοιχτά θα είναι χώροι και μουσεία, με εκδηλώσεις ή χωρίς, στην επαρχία.
Το ζήτημα προέκυψε έπειτα από το έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ το οποίο εστάλη πριν από 20 ημέρες σε όλες τις Εφορείες Αρχαιοτήτων καλώντας τες να αναζητήσουν χορηγούς- κυρίως τους δήμους- για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, επειδή το υπουργείο δεν είναι σε θέση να διαθέσει σχετικό κονδύλι. Παράλληλα ζητούσε από τους αρχαιοφύλακες να εργαστούν χωρίς αμοιβή για τον ίδιο λόγο, κάτι το οποίο οι υπηρετούντες στον Νομό Αττικής αρνήθηκαν. Είναι γνωστό άλλωστε ότι έχουν πολλές εκκρεμότητες με το υπουργείο- μεταξύ άλλων, διεκδικούν την αποπληρωμή δεδουλευμένων τους. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως στην Αττική είχαν ήδη βρεθεί χρήματα για εκδηλώσεις, ενώ υπήρξε και προσφορά καλλιτεχνών.

Όσον αφορά την Περιφέρεια, σύντομα θα γίνουν γνωστοί από το ΥΠΠΟ οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία που θα είναι ανοιχτά τη νύχτα της πανσελήνου καθώς και οι εκδηλώσεις, στις περιπτώσεις που αυτές πραγματοποιηθούν.

Πηγή: Το Βήμα, 5/8/10