Τα θεμέλια μακρόστενου κτιρίου που εντοπίστηκε το 1987 στη θέση Gaer Farm, στην ευρύτερη περιοχή του Powys της Ουαλίας πρόκειται να ανασκάψουν για ένα μήνα αρχαιολόγοι του πολιτιστικού οργανισμού Cambrian Archaeological Projects (CAP), ευελπιστώντας να αποκαλύψουν άγνωστες πτυχές της παρουσίας των Σαξόνων στην περιοχή.
Το κτίριο έχει διαστάσεις 40 μ. Χ 15 μ. και χρονολογείται μάλλον στον 5ο αι., εποχή οπότε η ρωμαϊκή κατάκτηση έχει λήξει και νέες δυνάμεις, τοπικού χαρακτήρα, αγωνίζονταν για τον έλεγχο της περιοχής. Κατά την περίοδο αυτη, αινιγματικός είναι ο ρόλος των Σαξόνων. Παρά τις άφθονες αναφορές στους Σάξονες σε πρώιμες γραπτές πηγές ουαλικής προέλευσης – με κορυφαία τα χρονικά των μαχών τους με τον βασιλιά Αρθούρο – , τα πραγματικά ίχνη της ηγεμονίας τους στην Ουαλία περιορίζονται σε ένα, μοναδικό, ανακτορικού τύπου κτίριο που έχει εντοπιστεί στη χώρα. Είναι άραγε το κτίριο του Gaer Farm ένα δεύτερο τέτοιο ανάκτορο;
Το Gaer Farm διατηρέι λείψανα ρωμαϊκού φρουρίου και άλλων αρχαιοτήτων, αλλά η ιστορία της μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση παραμένει μυστήριο. Αεροφωτογραφίες του κτιρίου και του χώρου γύρω του, όπου διατηρούνται λείψανα εγκατάστασης, οδηγούν σε εικασίες ότι αυτό ίσως αντιπροσωπεύει ηγεμονικό κτίριο των Σαξόνων, με μεγαροειδή αίθουσα και ανάκτορο. Μπορεί όμως να είναι απλώς ένα ουαλικό «ίλυς», πρώιμο διοικητικό κτίριο τοπικού χαρακτήρα, κάθε άλλο παρά σπάνιο στην περιοχή.

Πηγή: BBC, 2/08/10

Ζ.Ξ.