Η Αφροδίτη της Μήλου, το γνωστό άγαλμα που θαυμάζουν σήμερα εκατομμύρια επισκέπτες στο παρισινό Λούβρο, απομακρύνθηκε από την περιοχή του αρχαίου θεάτρου του νησιού. Πρόκειται για μνημείο που στην εποχή του ήταν από τα πλέον εντυπωσιακά θέατρα των Κυκλάδων, καθώς ήταν μεγάλο και πολυτελές. Ωστόσο στη συνέχεια, η μετατροπή του σε αρένα και αρκετές βίαιες ανθρώπινες παρεμβάσεις έχουν επιφέρει αλλοιώσεις και αλλαγές ακόμη και στη δομή του.
Το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα την αναστήλωση και συντήρηση του σπουδαίου αυτού μνημείου. Το φθινόπωρο αναμένεται να αρχίσουν οι εργασίες που θα διαρκέσουν περί τα τρία χρόνια. Ο προϋπολογισμός φτάνει το 1,5 εκατ. ευρώ.
Από το κοίλο του θεάτρου σώζονται οι επτά κερκίδες με εδώλια από λευκό μάρμαρο έως και σε 9 σειρές. Από τις μαρμάρινες βαθμίδες των 8 κλιμάκων σώζονται μόνο 3.
Το θέατρο βρέθηκε το 1814. Συστηματική έρευνα διεξήγαγε η ΚΑ’ ΕΠΚΑ διά της Φωτεινής Ζαφειροπούλου, το 1994 και ‘95.
Με την ανασκαφή αποκαλύφθηκε το τμήμα της θεμελίωσης της σκηνής κατά μήκος της δυτικής πλευράς της ορχήστρας και του κοίλου, καθώς και οι δύο δρόμοι που οδηγούσαν προς αυτό.
Η ανασκαφή απέδωσε επίσης αξιόλογο αριθμό μαρμάρινων αρχιτεκτονικών μελών της σκηνής με πλούσιο διάκοσμο, θραύσματα γλυπτών και ένα ακέφαλο γυναικείο άγαλμα στον τύπο της μικρής Ηρακλειώτισσας (αυτό οδηγεί την ανασκαφέα στην εικασία ότι το θέατρο είναι ελληνιστικό). Η τελευταία φάση χρήσης χρονολογείται στους ρωμαϊκούς χρόνους, επί Αδριανού.
Το κοίλο, με θέα προς τη θάλασσα, έχει διαμορφωθεί με λάξευση του φυσικού ηφαιστειογενούς βράχου και έχει ολοκληρωθεί με πολυτελή μαρμάρινη επένδυση από νησιώτικο (πιθανόν ναξιακό) μάρμαρο. Είχε χωρητικότητα για 2.800 θεατές.

Α.Μ.

Πηγή: Έθνος, Α. Κώττη, 24/7/10