Το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό θα κάνει ένα από τα έξι, 3300 περίπου ετών, άρματα που βρέθηκαν στον τάφο του φαραώ Τουτανκχαμών! Προορισμός η Νέα Υόρκη όπου το πολύτιμο δίτροχο θα αποτελέσει τμήμα μιας μεγάλης περιοδεύουσας έκθεσης Tutankhamun and the Golden Age of the Pharaohs που έχει θέμα τη ζωή του διάσημου φαραώ, διάσημου για τα πολλά και σπάνια σε αξία και συντήρηση αντικείμενα του τάφου του.

Το ξύλινο όχημα διατηρείται σε άριστη κατάσταση. Πρόκειται για ένα ελαφρύ αντικείμενο που φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε σε βασιλικό κυνήγι παρά σε τελετές, καθώς δεν είναι ιδιαίτερα διακοσμημένο. Καθώς φέρει ίχνη χρήσης, φαίνεται ότι δεν κατασκευάστηκε για τις ανάγκες της βασιλικής κηδείας, όπως άλλα αντικείμενα του τάφου, αλλά χρησιμοποιήθηκε όσο ο φαραώ ήταν εν ζωή. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το απλούστερο από τα έξι άρματα του τάφου. Η προφανής χρήση του έχει αποτελέσει αφετηρία για τολμηρές εκτιμήσεις εκ μέρους πολιτιστικών παραγόντων της Αιγύπτου, οι οποίες θέλουν ένα τραύμα στο πόδι της μούμιας του φαραώ – που έχει συνδεθεί και με τον θάνατό του – να οφείλεται σε πτώση από το άρμα αυτό!

Η παραπάνω εκτίμηση αποτελεί και τμήμα της διαφημιστικής καμπάνιας για την έκθεση η οποία θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη μέχρι και τις 2 Ιανουαρίου 2011. Η ανακοίνωση ότι το άρμα πρόκειται να εμπλουτίσει την έκθεση αναμένεται να δώσει μια ακόμη ώθηση στην προώθηση του αιγυπτιακου πολιτισμού αλλά και στην αιγυπτιακή οικονομία. Έχει υπολογιστεί ότι από την έναρξή της το 2005, η έκθεση έχει αποφέρει στο ταμείο του αιγυπτιακού κράτους πάνω από 100 εκ. δολάρια!

Σύνταξη, με πληροφορίες από Bloomberg και Heritage Key, 26/07/10

Z.Ξ.