Με το κιάλι έβλεπαν την Ακρόπολη χθες το πρωί οι τουρίστες που αψήφησαν τη ζέστη και έφτασαν ώς τον Ιερό Βράχο. Η πόρτα έµεινε κλειστή, καθώς οι µόνιµοι αρχαιοφύλακες σε ένδειξη συµπαράστασης προς τους απλήρωτους συµβασιούχους προχώρησαν σε τετράωρη στάση εργασίας, από την αρχή της βάρδιας.
Αποτέλεσµα ήταν να δηµιουργηθεί χάος και εκνευρισµός έξω από την είσοδο του πρώτου σε επισκεψιµότητα αρχαιολογικού χώρου και µάλιστα µεσούσης της τουριστικής περιόδου. Οργισµένοι οι περισσότεροι επισκέπτες έφευγαν, καθώς δεν γινόταν σαφές στην αναρτηµένη ανακοίνωση πως ο χώρος θα λειτουργούσε µετά το µεσηµέρι.

Λίγο µπλάνκο επιχείρησε να διορθώσει… τα αδιόρθωτα.

«Είκοσι χρόνια σχεδιάζαµε αυτό το ταξίδι. Ονειρευόµασταν να δούµε την Ακρόπολη και τελικά…», έλεγαν οργισµένοι η Ντέλα και ο Τζέιµς από το Λιντς της Βρετανίας.
«Μας κρατάνε οµήρους. Κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε ποτέ στην Αµερική», υποστήριζε ο 75χρονος Ντέιβιντ, Αµερικανός από την Ντεϊτόνα, ενώ η 20χρονη µουσικός Τζούλι από το Περθ της Αυστραλίας είπε: «Δεν είναι τρόπος διεκδίκησης αυτός να την πληρώνουν οι επισκέπτες».
Αν και το υπουργείο Πολιτισµού επισήµως δεν πήρε θέση για τα όσα συνέβησαν χθες, πληροφορίες θέλουν το θέµα της πληρωµής 1.500 συµβασιούχων αρχαιοφυλάκων (εργάζονται άλλοι 1.500 µόνιµοι) να εξαρτάται πλέον από το υπουργείο Οικονοµικών.
Απλήρωτο παραµένει περί το 90% των συµβασιούχων (οι υπόλοιποι πληρώνονται από προγράµµατα stage) από 3 έως 20 µήνες.
Όσοι επισκέπτες είχαν υποµονή, περίµεναν στην ουρά, καθώς τα εκδοτήρια άνοιξαν µετά τις 12 µ. Αν και η στάση εργασίας αφορούσε µόνο την Αττική, τελικά από τα µεγάλης επισκεψιµότητας µνηµεία και µουσεία, κλειστό έµεινε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (άνοιξε µετά τις 12), ενώ ανοιχτά ήταν το Νέο Μουσείο Ακρόπολης και ο αρχαιολογικός χώρος του Σουνίου. «Λυπούµαστε πολύ για την ταλαιπωρία, αλλά ήταν το έσχατο µέσο», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων, Γιάννης Μαυρικόπουλος. «Η στάση εργασίας ήταν µια κίνηση ανθρωπιάς προς συναδέλφους που δεν πληρώνονται εδώ και 20 µήνες. Παράλληλα θέσαµε και δικά µας αιτήµατα όπως οι προσλήψεις και το επίδοµα νυχτοφυλάκων». Αρκετοί όµως δεν βλέπουν µόνο ανθρωπιστικό ενδιαφέρον πίσω από τη στάση εργασίας – συµπαράσταση των µονίµων αρχαιοφυλάκων προς τους συµβασιούχους συναδέλφους τους. Και υποστηρίζουν πως το λουκέτο στην Ακρόπολη είχε σκοπό να ασκήσει πίεση στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισµού, ώστε να συµπεριλάβει και τους αρχαιοφύλακες στο νοµοσχέδιο που προωθείται. Το οποίο εξαιρεί από το διάταγµα Παυλόπουλου (προέβλεπε πως οι συµβασιούχοι που έχουν εργαστεί επί 24µήνου δεν µπορούν να επαναπροσληφθούν στην ίδια θέση) αρχαιολόγους, συντηρητές, αναστηλωτές και εξειδικευµένους εργάτες ανασκαφών.


Στο περίµενε η Δήλος

Θέµα έχει προκύψει στη Δήλο, όπου το µουσείο ανοίγει το µεσηµέρι, καθώς υπάρχει µόνον ένας µόνιµος φύλακας και τρεις συµβασιούχοι.
Ο µόνιµος υπάλληλος µάλιστα έχει ζητήσει προ διετίας µετάθεση και έχει εγκριθεί, αλλά δεν µπορεί να µετακινηθεί καθώς δεν υπάρχει µόνιµος φύλακας να τον αντικαταστήσει. Και όλα αυτά ενώ σύµφωνα µε στελέχη του ΥΠΠΟΤ απαιτούνται 10 υπάλληλοι για να λειτουργεί µε ασφάλεια ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου την υψηλή τουριστική περίοδο.

Πηγή: Τα Νέα, Μ. Αδαμοπούλου, 14/7/10