Διώρυγα πλάτους 90 μ. αποκάλυψαν οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στην αρχαία θέση Πόρτους της Ρώμης, όπου κατά την αρχαιότητα υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου. Ειδικότερα, τα μέλη της αποστολής, που ανήκουν στη Βρετανική Σχολή της Ρώμης και στα Πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και του Σαουθάμπτον είχαν εντοπίσει την παρουσία υπόγειου καναλιού μετά από γεωφυσική έρευνα του Καθηγητή Martin Millet. Σήμερα είναι σε θέση να προσδιορίσουν ότι η διώρυγα ένωνε τα δύο βασικά λιμάνια της Ρώμης, Πόρτους και Όστια. Υποθέτουν επίσης ότι στην τεχνητή κοίτη σχηματιζόταν ένα άγνωστο μέχρι σήμερα νησί, προσβάσιμο στην αρχαιότητα με γέφυρες. Οι διαστάσεις του καναλιού που υπερβαίνουν κατά πολύ τα 20-40 μ. – το μέσο πλάτος ανάλογων κατασκευών – επέτρεπαν τη διέλευση μεγάλων πλοίων, κάτι που επιτρέπει στους επιστήμονες να υποθέσουν ότι επρόκειτο τελικά για έναν από τους μεγαλύτερους σε μέγεθος και σημασία διαύλους επικοινωνίας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

«Αυτό που έχει δείξει η πρόσφατη έρευνα είναι ότι υπήρξε μια ειδική προτίμηση για εισαγωγές σιταριού σε μεγάλη κλίμακα από τη Β. Αφρική, από τον ύστερο 2ο αι. μέχρι και τον 5ο ή 6ο αι. μ.Χ.», αναφέρει ο επικεφαλής των ερευνών καθηγητής Simon Keay. Πράγματι, οι μέχρι τώρα ανασκαφές δείχνουν ότι η θέση, που άκμασε για 500 χρόνια και έφτασε στο απόγειό της με τους αυτοκράτορες Κλαύδιο, Τραϊανό και Αδριανό , ήταν σημαντική για τις επαφές των Ρωμαίων με τη Β. Αφρική. Άφθονα όστρακα αμφορέων που έχουν βρεθεί συνδέονται με τις εισαγωγές σε λάδι, κρασί και γάρο (σάλτσα ψαριού) οι οποίες γίνονταν από τις αφρικανικές ακτές. Στο χώρο έχουν επίσης βρεθεί αρχιτεκτονικά λείψανα αποθηκών, ενός ανακτόρου καθώς και μιας αρένας. Η τελευταία συνδέεται με τη δραστηριότητα των μονομάχων, ενός επιπλέον «προϊόντος εισαγωγής» του λιμανιού. Πρέπει εδώ να τονιστεί ότι δώδεκα ταφές από το χώρο έχουν σχετιστεί με μονομάχους ενώ ενεπίγραφες επιτύμβιες πλάκες φανερώνουν ότι η θέση αποτέλεσε τόπο εγκατάστασης πολλών μη Ρωμαίων, από όλα τα μέρη της Αυτοκρατορίας.

Μετά από τρία χρόνια έρευνας η θέση Πόρτους αποκαλύπτει έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς σταθμούς του αρχαίου κόσμου με πολλές πληροφορίες για την συγκοινωνία και την επικοινωνία στην αρχαιότητα. Το μεγάλο κανάλι αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι στην ανασύνθεση του πάζλ του αρχαίου αυτού κόμβου της Μεσογείου.

Πηγή: Telegraph, 11/07/10

Ζ.Ξ.