Όποιος περιηγηθεί στη νέα έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θάσου, που εγκαινιάστηκε προ ημερών, θα βρεθεί μπροστά σε ευχάριστη έκπληξη: το παρελθόν ως ζωντανός οργανισμός βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με το παρόν.
Πρόκειται για το παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, το οποίο μεγάλωσε σε έκταση και ανανεώθηκε εκ βάθρων, προκειμένου να στεγάσει αντικείμενα από τις συνεχιζόμενες έρευνες και τη συσσώρευση του αρχαιολογικού υλικού. Η νέα μόνιμη έκθεση καλύπτει 1.400 τ.μ. και περιέχει γύρω στα 1700 ευρήματα. Στους υπόλοιπους χώρους έχουν διαμορφωθεί αίθουσες μελέτης και αποθήκευσης, εργαστήρια συντήρησης και γραφεία.
Στην αίθουσα υποδοχής εκτίθεται ο εντυπωσιακός αρχαϊκός κούρος, εμβληματικό εύρημα της Θάσου, συνοδευόμενος από ψηφιοποιημένο εποπτικό υλικό για την ιστορία και τις τεχνικές της μεγάλης γλυπτικής.
Στο πρώτο τμήμα της έκθεσης ο θεατής έχει την ευκαιρία να δει αντικείμενα που εκτίθενται για πρώτη φορά και αφορούν την προϊστορία του νησιού, από την Παλαιολιθική Εποχή μέχρι την Εποχή του Σιδήρου. Συγκεκριμένα εκτίθενται εργαλεία από το παλαιολιθικό ορυχείο ώχρας στις Τζίνες, μοναδικό για τον ελλαδικό χώρο. Εκτίθενται επίσης εργαλεία, αγγεία, κοσμήματα και μικροαντικείμενα από τους προϊστορικούς οικισμούς του νησιού με μερική αναπαράσταση ενός σπιτιού της Ύστερης Εποχής Χαλκού κι ενός τάφου της Εποχής Σιδήρου. Εντυπωσιακές είναι οι λίθινες ανθρωπόμορφες στήλες από τον οικισμό της Πρώιμης Εποχής Χαλκού στη Σκάλα Σωτήρος.
Τις υπόλοιπες αίθουσες καταλαμβάνουν τα ευρήματα των ιστορικών χρόνων. Στο πρώτο μέρος της έκθεσης ακολουθείται η ιστορική πορεία της αρχαίας Θάσου, από της ίδρυσή της ως αποικίας των Παρίων, το 680 π.Χ., μέχρι και τους Βυζαντινούς χρόνους, και γίνεται προσπάθεια να φωτισθούν τα γεγονότα που λειτούργησαν ως ιστορικοί σταθμοί στη ζωή της πόλης.

Α.Μ.

Πηγή: Καθημερινός Τύπος της Καβάλας, 10/7/10