Δίχασε αλλά θα γίνει. Ο δρόμος, 700 μ. όλα κι όλα, στα ιστορικά Δερβενάκια προκάλεσε την αντίδραση πολλών επιστημόνων οι οποίοι μιλούν για «σοβαρότατη και ανεπίστρεπτη αλλοίωση στον ιστορικό τόπο των Στενών».
Και μέσα σε όλα αυτά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το οποίο ενέκρινε τις προμελέτες, με την παλιά του σύνθεση και με απόφαση υπουργού, και πριν από λίγο καιρό, όταν το νέο Συμβούλιο κλήθηκε να εξετάσει τη μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων την απέσυρε ομόφωνα, ζητώντας τη βελτίωση της χάραξης της επαρχιακής οδού από τον κόμβο Αρχαίας Νεμέας – Δερβενάκια – Μυκήνες, στους νομούς Αργολίδας και Κορινθίας. Προχθές, στη νέα συζήτηση του θέματος, το ΚΑΣ έδωσε κατά πλειοψηφία τη συγκατάθεσή του. Πού καιρός για αλλαγές και για νέα έξοδα.
Για τα περισσότερα μέλη -με εξαίρεση τους κ. Πάνο Βαλαβάνη και Δημήτρη Μικρό που μειοψήφησαν- οι βελτιώσεις κρίθηκαν ικανοποιητικές.

Διαφωνούν οι εφορείες

Ωστόσο η 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και οι Δ΄ και ΛΖ΄ Εφορείες Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (δηλαδή Ναυπλίου και Κορίνθου) συνεχίζουν να διαφωνούν. Όπως μάλιστα έχει επισημάνει η αρμόδια ΕΒΑ, η εκτέλεση του έργου σ’ έναν από τους σπουδαιότερους ιστορικούς τόπους της χώρας στον οποίο διαδραματίστηκε μία από τις πλέον καθοριστικές για την εξέλιξη της Ελληνικής Επανάστασης και την απελευθέρωση του έθνους μάχη, συνεπάγεται μεγάλες επεμβάσεις. Όπως εκβραχισμούς, βαθιά ορύγματα, κατασκευή τοίχων αντιστήριξης, τοίχων αναχαίτισης καταπτώσεων, οχετών, γεφυρών. Κρούει τον κώδωνα κινδύνου και για την εγκατάσταση των εργοταξίων, την απόθεση αδρανών υλικών, τα οικοδομικού τύπου απορρίμματα κ.ά.
Θέση στο ζήτημα έλαβε χθες και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ζητώντας από τον υπουργό Πολιτισμού-Τουρισμού να μην υπογράψει τη σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου «προστατεύοντας ο ίδιος την Ιστορία εν ονόματι του ελληνικού λαού».
Ο Σύλλογος δηλώνει την αντίθεσή του στη διέλευση του νέου δρόμου από τον κηρυγμένο και προστατευόμενο ιστορικό τόπο της θρυλικής μάχης των Δερβενακίων, των Θερμοπυλών της νεότερης Ελλάδας, όπως σημειώνει, τονίζοντας πως προκαλεί ανήκεστο βλάβη σ’ ένα χώρο με τεράστιο συμβολικό απόθεμα για κάθε Έλληνα.
Διερωτάται, επίσης, ποιες προτεραιότητες υπαγορεύουν την καταστροφή ενός κορυφαίου και συμβολικά φορτισμένου ιστορικού τόπου με τη νέα χάραξη μιας δευτερεύουσας επαρχιακής οδού και δεν επιλέγονται άλλες προσφορότερες λύσεις, όπως η διέλευση με σήραγγα ή η διατήρηση του υφιστάμενου δρόμου για μια απόσταση 700 μέτρων.
Ο προϊστάμενος της 25ης ΕΒΑ (και πρόεδρος των αρχαιολόγων) παραδέχθηκε προχθές στη συνεδρίαση ότι η μελέτη έχει βελτιώσεις, ωστόσο επέμενε ότι αλλοιώνεται το ανάγλυφο της περιοχής. Επίσης ότι πρόκειται για ιστορικό τόπο που περιλαμβάνει μεγαλύτερη έκταση από τη στενωπό. Αντίθετα, ικανοποιημένος από τη λύση που δόθηκε παρουσιάστηκε ο αντινομάρχης, ο οποίος χαρακτήρισε τη μελέτη βελτιωμένη, τονίζοντας πως η Αργολίδα είναι εγκαταλελειμμένη και το έργο απαραίτητο.
Σύμφωνα με την υποβληθείσα ΜΠΕ, το έργο αφορά τη βελτίωση της επαρχιακής οδού Αρχαίας Νεμέας-Μυκηνών. Η διέλευση της οδού, μήκους 8 χλμ. περίπου, πραγματοποιείται στην περιοχή του ρέματος Δερβενακίων. Συγκεκριμένα, ξεκινά από τον κόμβο της Αρχαίας Νεμέας του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου – Τριπόλεως, διέρχεται το βελτιωμένο τμήμα σε μήκος 1,8 χλμ. μέχρι την ισόπεδη διάβαση του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Νεμέας και συνδέεται με την παλαιά εθνική οδό Κορίνθου-Άργους. Στη συνέχεια διασχίζει τα Στενά των Δερβενακίων. Εκεί όπου έλαβε χώρα η Μάχη των Δερβενακίων και έχει χαρακτηριστεί (ΦΕΚ 451/Β/14-10-1963) ιστορικός τόπος.
Η περιοχή των Στενών των Δερβενακίων αποτελούσε από τους αρχαίους χρόνους έως και σήμερα σπουδαιότατο πέρασμα των περιοχών Αργολίδας και Κορινθίας, σημειώνει ο κ. Δ. Αθανασούλης (25η ΕΒΑ). «Είναι γενικά αποδεκτό ότι η αμαξήλατη οδός Κορίνθου-Κλεωνών-Άργους αποτελούσε έναν από τους πιο πολυσύχναστους οδικούς άξονες της αρχαίας Ελλάδας. Η αμαξήλατη αυτή οδός είναι γνωστή από τις αρχαίες πηγές ως η «επί του Τρητού», από το ομώνυμο όρος μεταξύ Μυκηνών και Νεμέας στα Δερβενάκια».

Πηγή: Καθημερινή, Γ. Συκκά, 24/6/10
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_100022_24/06/2010_405659