Μπορεί να μην είχαν όλες οι ανασκαφές της Αρχαιολογικής Εταιρείας εκπλήξεις, τα νέα στοιχεία ωστόσο που έρχονται στο φως συνθέτουν το παζλ στις ερμηνείες των αρχαιολόγων για τα ανασκαφικά μέτωπα. Από τον κοντινό Μαραθώνα και την Μπρεξίζα, μέχρι τη Σκάλα Ωρωπού, τη Ζώμινθο στην Κρήτη, τις Μυκήνες και τη Μεσσήνη, τον Στρόφιλα της Ανδρου, τη Χαλανδριανή στη Σύρο κ.α.
Συνολικά 11 ανασκαφές αλλά και συντήρηση και μελέτη μνημείων σε έξι θέσεις. Αναλυτικότερα, το έργο της Αρχαιολογικής Εταιρείας κατά το 2009, όπως καταγράφεται στην ετήσια εκδοση, περιλαμβάνει ειδήσεις, σχόλια αλλά και προτάσεις του γ.γ. Βασίλειου Πετράκου ο οποίος πρόσφατα εξελέγη και πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.
Αν κάποιοι λησμόνησαν, ο κ. Πετράκος θυμίζει τις πυρκαγιές όπως την περυσινή που απείλησε τον Ραμνούντα, του 2007 που έκαψε την Ολυμπία, τα πέντε νέα ή ανανεωμένα μουσεία που άνοιξαν τη χρονιά που πέρασε όταν το ενδιαφέρον όλων μας ήταν στραμμένο στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
Η αρνητική του θέαση για το Μουσείο της Ακρόπολης είναι γνωστή. Τώρα όμως δείχνει επιφυλακτικός και για όσα ετοιμάζονται τον Σεπτέμβριο στον Μαραθώνα.
Στη Ζώμινθο, ο Γιάννης Σακελλαράκης θεωρεί ότι ο τάφος στη θέση Κουρουπητός ανήκει σε Αχαιό πολεμιστή, «κάτι πρωτοφανές στην περιοχή του Ψηλορείτη».
Στην Ανδρο, στον Στρόφιλα με τις ιδιαίτερες βραχογραφίες, το 2009 η Χριστίνα Τελεβάντου αποκάλυψε νέα βραχογραφήματα που εικονίζουν πλοία, ζώα, πέλματα, κ.ά. Οσο για το τριγωνικό βύθισμα σε ένα απ’ αυτά, ερμηνεύει πως πρόκειται για σημαία.
Στη Σύρο, στο λόφο Καστρί της Χαλανδριανής η Μαρίζα Μαρθάρη βρήκε πολλά θραύσματα από σφαιρικές πυξίδες με εγχάρακτη και εμπίεστη διακόσμηση, στη Μεσσήνη, στην αγορά ο Πέτρος Θέμελης αποκάλυψε μέλη από τις εσωτερικές κορινθιακές κιονοστοιχίες και βάθρα στα οποία κατά τις χαραγμένες πάνω τους επιγραφές, έφεραν χάλκινους ανδριάντες.
Αποκαλύφθηκε επίσης δεύτερος ομόκεντρος κύκλος από ασβεστολιθικές πλάκες με ψηφιδωτό στο οποίο εικονίζονται παραστάσεις με πολλά πρόσωπα. Οι μορφές φέρουν επιγραφές με μελανές ψηφίδες με τα ονόματά τους και μια από τις αντρικές μορφές που κρατάει ραβδί, ονομάζεται Αττικός. Το πιθανότερο είναι πως εικονίζει τον πατέρα του Ηρώδη Αττικού.
Όμως και στην Ίκλαινα Μεσσηνίας ο σκελετός που βρήκε ο Μιχαήλ Κοσμόπουλος έχει σημασία. Ανήκε σε 12 -13 χρόνων κορίτσι και ως έδειξε η ανθρωπολογική εξέταση έπασχε από αναιμία.

Πηγή: Καθημερινή, Γ. Συκκά, 22/6/10
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_22/06/2010_405394