Το «άλογο της Σελήνης» και άλλα Γλυπτά του Παρθενώνα έρχονται από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα σε µορφή τρισδιάστατων φωτογραφιών. Χάρη σε µια µέθοδο ειδικής δηµιουργικής φωτογράφισης και επεξεργασίας εικόνων που ανέπτυξε η Κίκα Παρδάκη, οι επισκέπτες της έκθεσης στο Πνευµατικό Κέντρο του Δήµου Αθηναίων θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα Γλυπτά στις τρεις διαστάσεις, σαν να βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.
Μοιάζουν µε κανονικές φωτογραφίες των Γλυπτών. Φορώντας τα ειδικά γυαλιά όµως, ο θεατής αποκτά την αίσθηση του βάθους πεδίου και των όγκων των αντικειµένων. Έπειτα από έξι χρόνια πειραµάτων (αρχικά µαζί µε καλλιτέχνες στη Γερµανία και έπειτα µόνη της στην Αθήνα) τόσο σε ψηφιακές όσο και σε εκτυπώσεις µε µεθόδους κλασικής τυπογραφίας, η καλλιτέχνις δηµιούργησε την πρώτη τρισδιάστατη φωτογραφία που µπορεί να εκτυπωθεί όπως µια απλή. Η έκθεση αποτελείται από τέσσερις ενότητες (µετόπες, αετώµατα, ζωφόρος και Ερέχθειο) µε συνολικά 180 έργα. Η τεχνική που έχει αναπτύξει µοιάζει περισσότερο µε την τεχνική γλύπτη που πρώτα φροντίζει να αποκτήσει το ειδικό κράµα της πρώτης ύλης του (πολλές φωτογραφίες από διαφορετικές αποστάσεις και γωνίες οι οποίες συνθέτονται) και µετά µε παρεµβάσεις στην επιφάνεια δίνει την τελική µορφή.
«Ο σκοπός της έκθεσης, εκτός από τη διαµαρτυρία, είναι ενηµερωτικός και εκπαιδευτικός» σηµειώνει η Κική Παρδάκη, που ασχολείται µε τον χώρο της διαφήµισης, της γραφιστικής και της τρισδιάστατης φωτογραφίας. Γι΄ αυτό το λόγο το έργο συνοδεύεται από επεξηγηµατικό και τεκµηριωµένο κείµενο περίπου δέκα λέξεων και σήµανση στο σχέδιο κάτοψης του Παρθενώνα που δείχνει το σηµείο από το οποίο αφαιρέθηκαν τα Γλυπτά. Τα έργα µετά τον πρώτο τους σταθµό στην Αθήνα θα παρουσιαστούν σε αποµακρυσµένα σχολεία της Ελλάδας.

ΙΝFΟ: Εγκαίνια της έκθεσης τρισδιάστατων φωτογραφιών, στο Πνευµατικό Κέντρο Δήµου Αθηναίων, Αίθουσα Ιακωβίδης (Ακαδηµίας 50, τηλ. 210-3621.601) στις 20.00. έως 30 Ιουνίου.

Πηγή: Τα Νέα 21/6/10