Ο χρόνος έµοιαζε να έχει σταµατήσει στην αίθουσα. Οι διεκδικητές του σπουδαίου έργου του Αµεντέο Μοντιλιάνι, ενός λίθινου κεφαλιού, αγωνίζονταν µε πάθος επί 15 λεπτά για να καταφέρουν να το αποκτήσουν. Ορισµένοι είχαν επιλέξει να βάλουν φωτιά στις τηλεφωνικές γραµµές, άλλοι να στείλουν τους εκπροσώπους τους στην αίθουσα για να σηκώνουν µε αγωνία τα καρτελάκια τους ώστε να προλάβουν να κάνουν την επόµενη προσφορά.
Όταν όµως η τιµή έφτασε τα 25 εκατ. ευρώ -και να σκεφτεί κανείς πως η αρχική εκτίµηση ήταν µεταξύ των 4 και 6 εκατ. ευρώ- ήταν αρκετοί εκείνοι που κατέβασαν το ακουστικό ή το καρτελάκι. Άντεξαν µόνο τέσσερις και η µάχη άρχισε να ανάβει ξανά µεταξύ Ευρώπης και Αµερικής, όπως υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι του οίκου Christie΄s στο Παρίσι, όπου διεξήχθη και η δηµοπρασία. Μέχρι που κανείς δεν αποφάσισε να δώσει πάνω από 43,2 εκατ. ευρώ. Και το Κεφάλι άλλαξε χέρια σε τιµή-ρεκόρ για τον καλλιτέχνη, και αναδείχθηκε στο ακριβότερο έργο τέχνης που έχει πωληθεί σε δηµοπρασία στη Γαλλία. «Ξέραµε εξ αρχής ότι η τιµή θα εκτοξευθεί, διότι είχε εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον τις τελευταίες ηµέρες γι΄ αυτό το υπέροχο κοµµάτι» λέει ο Φρανσουά ντε Ρικλ, προϊστάµενος του οίκου στο Παρίσι. «Η αγορά έργων τέχνης γίνεται πολύ δυναµική όταν βγαίνουν ποιοτικά κοµµάτια προς πώληση. Οι συλλέκτες κυνηγάνε τα αριστουργήµατα και όταν ένα εξ αυτών βγαίνει στο σφυρί, όλοι επιδιώκουν να το αποκτήσουν».
Γιατί όµως οι συλλέκτες δεν δίστασαν να πληρώσουν τελικά 43,2 εκατ. ευρώ για µια γυναικεία προτοµή από ασβεστόλιθο µε αµυγδαλωτά µάτια, µικρό στόµα, µακρύ λαιµό και κυµατιστά µαλλιά, που φιλοτεχνήθηκε µεταξύ των ετών 1910 και 1912; Διότι 27 γλυπτά του Μοντιλιάνι βρίσκονται σε διάφορα µουσεία ανά τον κόσµο, ενώ δέκα µόλις βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών. Και το συγκεκριµένο κεφάλι ύψους 65 εκατ. ανήκε στην οικογένεια του γάλλου επιχειρηµατία Γκαστόν Λεβί -ιδρυτή της αλυσίδας σούπερ µάρκετ Μonoprix- και δεν είχε εκτεθεί έκτοτε.

Πηγή: Τα Νέα, Μ. Αδαμοπούλου, 16/6/10