Τα ερείπια μιας πλούσιας και καλοδιατηρημένης ετρουσκικής οικίας αποκάλυψαν στις πρώτες δύο ανασκαφικές τους εβδομάδες αρχαιολόγοι που εργάζονται στην περιοχή της αρχαίας Βετουλόνια, στη δυτική Ιταλία. Το κτίριο, ηλικίας 2.400 ετών περίπου αντιπροσωπεύει τα πρώτα ευρήματα οικιστικού χαρακτήρα που σχετίζονται με τους Ετρούσκους, για τους οποίους γνωρίζουμε κυρίως από τους τάφους τους.

Πράγματι, στο χώρο εντοπίστηκε μια σειρά από πρωτοφανή ευρήματα όπως η πρώτη γνωστή ένδειξη χρήσης πλίνθων και πηλοκονιάματος από τους Ετρούσκους, καθώς και κατάλοιπα μπρούτζινων επίπλων. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι οι αποκαλύψεις που σχετίζονται με την ιδιόμορφη αρχιτεκτονική του σπιτιού. Ένα υπόγειο κελάρι όπου σώζεται ένα πελώριο αγγείο αποθήκευσης σιτηρών χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη ενώ η τεράστια ποσότητα καρφιών που βρέθηκε σε ένα από τα κεντρικά δωμάτια υποδηλώνει την ύπαρξη εκεί ενός ξύλινου παταριού που τώρα έχει καταρρεύσει. Το δάπεδο ήταν στρωμένο με κονίαμα σταθεροποιημένο με τριμμένο κεραμίδι ενώ στους διάφορους χώρους βρέθηκαν άφθονα κεραμικά όστρακα. Έξι νομίσματα, ρωμαϊκά και ετρουσκικά, τα οποία εντοπίστηκαν στο χώρο, ανάγουν την καταστροφή του κτιρίου στα 79 π.Χ. εποχή της πολεμικής δράσης του Ρωμαίου στρατηγού Σύλλα. Εικάζεται όμως ότι μέχρι την καταστροφή του είχε ήδη χρησιμοποιηθεί για τρεις αιώνες, κατά τους οποίους δέχθηκε πολλαπλές ανακαινίσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κτίριο είχε τόσο οικιστικό όσο και εμπορικό χαρακτήρα, ενώ ανήκε σε πλούσια οικογένεια με μεγάλη επιρροή. Μάλιστα φαίνεται ότι επρόκειτο για ένα από τα αρχαιότερα κτίσματα της Βετουλόνια.

Η ανασκαφή του χώρου πρόκειται να συνεχιστεί εντατικά ενώ είναι ευχή των αρχαιολόγων να μετατραπεί σε υπαίθριο μουσείο μετά το πέρας των εργασιών.

Πηγή: ΑΝSA.IT, 31/05/10

Ζ.Ξ.