Homo homini lupus. Η λατινική φράση φαίνεται ότι αντιπροσωπεύει το παλαιότερο γνωστό είδος Ηomo στου οποίου το διαιτολόγιο περιλαμβάνονταν και οι όμοιοί του.

Αυτό τουλάχιστον υποψιάζεται ο μελετητής Darren Curnoe, του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας για τον Hοmo Gautengensis, τον αρχαιότερο πιθανότερο εκπρόσωπο του είδους homo, στο οποίο ανήκουμε κι εμείς. Με τις ρίζες του στην Αφρική – τα κατάλοιπά του εντοπίστηκαν στα σπήλαια Sterkfontein της επαρχίας Gauteng της Ν. Αφρικής – και ηλικία 800.000 ετών ο Hοmo Gautengensis ήταν κατά πάσα πιθανότητα ένας μικροσκοπικός ανθρωπίδης ύψους 1 μ. ικανός να στέκεται όρθιος επάνω σε κλαδιά δέντρων και διέθετε μακριά χέρια, μεγάλα δόντια σε προεξέχουσα γνάθο και μικρό εγκέφαλο που ωστόσο θα έδινε τη δυνατότητα γλωσσικής επικοινωνίας αλλά και κατασκευής εργαλείων. Αν και παλαιότερος από όλους τους γνωστούς homo, πρέπει να συνυπήρξε με τον Homo Erectus, o οποίος ήταν μεγαλύτερος, και πιο κοντινός στη μορφή προς τον σημερινό άνθρωπο. Με βάση τα παραπάνω αμφισβητείται ακόμη κατά πόσο ο μικρός Gautengensis μπορεί να περιληφθεί στο γενεαλογικό δένδρο του ανθρώπου, αν και διέθετε σίγουρα ανθρώπινα χαρακτηριστικά.

Αυτό όμως που προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα είναι η μορφή και κυρίως η χρήση των εργαλείων που συνδέονται με τον Homo Gautengensis. Πρόκειται για πολύ απλές λίθινες λεπίδες οι οποίες μαρτυρούν χρήση σε εκδορά αλλά και θραύση οστών, που θα επέτρεπαν στον ανθρωπίδη να τραφεί με μεδούλι. Το πιο ενδιαφέρον όμως εύρημα αφορά ίχνη εκδοράς με ειδικά εργαλεία σε ένα από τα κρανία Gautengensis που βρέθηκαν στα σπήλαια, καθώς και σε κατάλοιπα του προ-ανθρωπίδη Parathorpus, που βρέθηκαν στον ίδιο χώρο. Τα στοιχεία αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν αποκλείεται ο Homo Gautengensis να περιλάμβανε στο διαιτολόγιό του ομοίους του, όπως και άλλα πιθηκοειδή και προ-ανθρωπίδες. Φαίνεται πάντως, με βάση τη σιαγόνα του, ότι τρεφόταν κυρίως με φυτά τα οποία μασούσε δυνατά. Ο κανιβαλισμός λοιπόν ήταν περιστασιακός και μάλλον μια συνήθεια πολυτελείας για τον πρωτόγονο Gautengensis.

Πηγή: National Georgraphic News, 27/05/10

Z.Ξ.