Tο πρώτο ευρωπαϊκό βιβλίο, δηλαδή η βίβλος, που τύπωσε ο Γουτεμβέργιος μεταξύ 1452 και 1454, βγαίνει για πρώτη φορά εκτός Γερμανίας. Ταξιδεύει αύριο αεροπορικώς από το Βερολίνο προς τη Σεούλ της Νοτίου Κορέας, προκειμένου να συμπεριληφθεί στην έκθεση θησαυρών της Ουνέσκο «100 επιλεγμένα αντικείμενα της μνήμης του κόσμου».
Τα μέτρα ασφαλείας είναι πολύ αυστηρά. Θα συνοδεύεται από τη γενική διευθύντρια της Κρατικής Βιβλιοθήκης του Βερολίνου, Μπάρμπαρα Σνάιτερ-Κεμφ, ενώ θα μεταφερθεί σε ειδική θήκη που θα τοποθετηθεί σε κάθισμα και όχι στον χώρο εμπορευμάτων. Η μεταφορά στο αεροδρόμιο θα γίνει σε ειδικό φορτηγό που απορροφά τους κραδασμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι η βίβλος του Γουτεμβέργιου, όχι μόνο δεν έχει βγει ποτέ από τη Γερμανία, αλλά έχει εκτεθεί μόνο μία φορά στην Κρατική Βιβλιοθήκη, από τότε που επανασυστάθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ απαιτείται ειδική αίτηση και σοβαρός λόγος από τους ακαδημαϊκούς όταν θέλουν να δουν τον θησαυρό.
Γιατί στη Σεούλ; Ίσως γιατί η Κορέα διεκδικεί κι αυτή, εκτός από τη Γερμανία, τον τίτλο του εφευρέτη της τυπογραφίας, καθώς το Τζικτζί Σιμτσέ Γιοτζεόλ, το ιερό βιβλίο που είχαν τυπώσει βουδιστές μοναχοί και βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, χρονολογείται το 1377. Προφανώς ο Γουτεμβέργιος το αγνοούσε αυτό, όταν μετά από μερικές δεκαετίες εφηύρε τη δική του τεχνολογία και τύπωσε 180 αντίτυπα της βίβλου. Απαιτήθηκαν τρία χρόνια για το καθένα. Τυπώθηκαν σε χαρτί, εκτός από 30, σε μεμβράνη, για πλούσιους πελάτες – τέτοιο είναι αυτό της Κρατικής Βιβλιοθήκης της Γερμανίας. Σώζονται μόνο 49 από τα 180 (1.282 σελίδες συνολικά).
Τα ασφάλιστρα ανέρχονται σε 25 εκ. ευρώ. Καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού θα φυλάσσεται από ειδικούς που μεταφέρουν πολύτιμα έργα τέχνης, ενώ στη Σεούλ δεν θα μπορεί κανείς να αγγίξει τη βίβλο, που θα εκτίθεται σε γυάλινη θήκη με κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και φωτισμού.

Πηγή: Έθνος, 28/5/10
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&pubid=13576997#