“Ασπίδα” για την προστασία του Ολύμπου από αυθαίρετες παρεμβάσεις υψώνει το υπουργείο Πολιτισμού. Η ηγεσία του υπουργείου ξέκοψε κάθε συζήτηση για κατάργηση του νόμου του 1985 της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη με την οποία το «βουνό των θεών» κηρύχτηκε ως αρχαιολογικός και ιστορικός χώρος.
Το θέμα είχαν θέσει με επίταση παράγοντες της αυτοδιοίκησης της Πιερίας, ζητώντας μάλιστα συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού Π. Γερουλάνο, με επιπλέον αίτημα την απομάκρυνση της προϊσταμένης της ΚΖ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Έφης Πουλάκη-Παντερμαλή, η οποία επί χρόνια στέκεται εμπόδιο σε κάθε λογής καταπατήσεις και αυθαιρεσίες στο μοναδικό αυτό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.
Το αίτημα επαναδιατυπώθηκε από εκπροσώπους τοπικών φορέων της Πιερίας σε συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο Πολιτισμού με τη γενική γραμματέα Λ. Μενδώνη.
Η τελευταία το απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο και έθεσε το πλαίσιο μέσα από το οποίο θα καθιερωθούν συγκεκριμένοι κανόνες για τις χρήσεις γης και προστασίας εντός της προστατευόμενης έκτασης του πιερικού Ολύμπου.
Η κ. Μενδώνη αντέδρασε άμεσα όταν εκπρόσωποι της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας της παρουσίασαν ντοκουμέντα και φωτογραφίες για τα αυθαίρετα (προς το παρόν πέτρινες περιφράξεις και είσοδοι) που αρχίζουν να φυτρώνουν στις υπώρειες περιοχές του Ολύμπου, εντός αρχαιολογικού χώρου και δεσμεύτηκε πως θα εξεταστεί το θέμα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η συνάντηση, που κράτησε τρεις ώρες, κατέληξε στο συμπέρασμα πως είναι άμεση η ανάγκη επανοριοθέτησης του υφιστάμενου ιστορικού και αρχαιολογικού χώρου, η θεσμοθέτηση ζωνών προστασίας του και η θέσπιση ειδικών όρων δόμησης, χρήσεων γης και λοιπών επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων εντός των ορίων του.
Για τους λόγους αυτούς ζητήθηκε από τις συναρμόδιες υπηρεσίες να καταθέσουν ως τις 15 Ιουνίου τις προτάσεις τους με τα προτεινόμενα όρια του προς επανοριοθέτηση χώρου, των ζωνών προστασίας και να συντάξουν προσχέδιο των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων εντός της υπό θέσπιση Β’ Ζώνης Προστασίας του Ολύμπου.

Πηγή: Έθνος, Β. Ιγνατιάδης, 18/5/10
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&pubid=12260947