Πενήντα επτά ταφές που καλύπτουν την τεράστια περίοδο από τις πρώτες ιστορικές περιόδους της αιγυπτιακής ιστορίας μέχρι και τα τέλη της Εποχής του Χαλκού εντοπίστηκαν στην περιοχή Λαχούν της Αιγύπτου, 100 χλμ. Ν του Καΐρου.

Οι αρχαιότεροι από τους τάφους χρονολογούνται στα 2750 π.Χ., εποχή της 1ης και 2ης δυναστείας, ενώ τριάντα ένας από αυτούς τοποθετούνται στο Μέσο Βασίλειο, εποχή ακμής του Λαχούν ( 2030-1840 π.Χ.). Δώδεκα τάφοι ανήκουν ιστορικά στην 18η δυναστεία, μαρτυρώντας τη συνεχή χρήση του χώρου κατά τη φαραωνική περίοδο. Τα ευρήματα είναι εκπληκτικά. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της ανασκαφής Abdel Rahman El-Aydi, ένας από τους παλαιότερους τάφους βρέθηκε σχεδόν ανέπαφος, με τα κτερίσματα και τον νεκρό σε ξύλινη σαρκοφάγο στο εσωτερικό του. Σε άλλους τάφους βρέθηκαν διακοσμήσεις με τις μορφές θεοτήτων όπως του Ώρου της Αθώρ του Άμμωνα και του Κνούμ, ενώ αποσπάσματα από νεκρικά κείμενα και μορφές θεοτήτων καλύπτουν αρκετά από τα καλυμμένα με λινό ταριχευμένα σώματα.

Η αποκάλυψη αποτελεί έργο αρχαιολογικής ομάδας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου που διενεργεί ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή του Φαγιούμ, τμήμα του οποίου είναι το Λαχούν. Η θέση διαθέτει ιδιαίτερο αρχαιολογικό πλούτο καθώς εκεί διατηρείται η πυραμίδα του φαραώ Σέσωστρη του Β΄ (Μέσο Βασίλειο, 1897-1878 π.Χ.) καθώς και προσαρτημένη σε αυτήν πόλη. Πέρα από πλούσια κινητά ευρήματα, ο χώρος έχει δώσει πλούσιο αρχείο παπύρων, ενώ μόλις πριν από ένα χρόνο είχαν εντοπιστεί εδώ πενήντα τρεις τάφοι.

Πηγή: News Times, 23/05/10

Z.Ξ.