Στο παρά πέντε η χώρα μας διέσωσε τη συνέχιση του θεσμού της Διεθνούς Φιλοσοφικής Ολυμπιάδας αναλαμβάνοντας τη διοργάνωσή της στην Ελλάδα. Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Harvard και το Πανεπιστήμιο Πατρών θα συνδιοργανώσουν την ΔΟΦ στην Αθήνα (21–23 Μαΐου 2010).
Σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας η πραγματοποίηση τέτοιων εκδηλώσεων μοιάζει με πολυτέλεια κι όμως οι Έλληνες διοργανωτές εξηγούν ότι δεν είναι περιττή η άσκηση στη φιλοσοφική σκέψη σε κοινωνίες που αναζητούν διεξόδους.
Η Διεθνής Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας (ΔΟΦ) είναι διεθνής διαγωνισμός φιλοσοφίας για μαθητές λυκείου. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Βουλγαρία το 1993 από το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Σόφιας και από τότε τελείται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα.
Από το 2001 η ΔΟΦ διοργανώνεται κάθε Μάιο υπό την αιγίδα της UNESCO και της FISP (International Federation of Philosophical Societies) και μπορούν να συμμετάσχουν ελεύθερα σε αυτή μαθητές από όλες τις χώρες του κόσμου.
Κάθε χώρα μπορεί να συμμετέχει με δύο μαθητές και δύο καθηγητές συνοδούς, πλην της διοργανώτριας χώρας η οποία μπορεί να συμμετέχει με δέκα μαθητές. Στις περισσότερες χώρες η επιλογή των μαθητών γίνεται μέσα από εθνικό διαγωνισμό, στον οποίο συμμετέχουν χιλιάδες μαθητές.
Στόχοι της ΔΟΦ είναι μεταξύ άλλων να προωθήσει τη φιλοσοφική παιδεία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και να καλλιεργήσει το ενδιαφέρον των μαθητών λυκείου στο φιλοσοφικό στοχασμό, να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της κριτικής, διερευνητικής και δημιουργικής σκέψης των μαθητών, να καλλιεργήσει ηθικά αντανακλαστικά στα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου, να ενθαρρύνει την ανταλλαγή ιδεών και να διασφαλίσει ίσες ευκαιρίες στην διαπροσωπική επαφή μεταξύ νέων από διαφορετικές χώρες, όπως και να προωθήσει τον πολιτισμό και την ειρήνη.
Κάθε διοργανώτρια χώρα καθορίζει μια Εθνική Οργανωτική Επιτροπή η οποία και είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή της. Η Εθνική Οργανωτική Επιτροπή της διοργανώτριας χώρας επιλέγει κάθε χρόνο ένα διαφορετικό θέμα συζήτησης το οποίο βρίσκεται στον πυρήνα των παρουσιάσεων και των εκδηλώσεων της ΔΟΦ.
Οι χώρες που έχει μέχρι τώρα διεξαχθεί ΔΟΦ είναι: Βουλγαρία (1994, 1995), Τουρκία (1996), Πολωνία (1997), Ρουμανία (1998), Ουγγαρία (1999), Γερμανία (2000), Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (2001), Ιαπωνία (2002), Αργεντινή (2003), Νότιος Κορέα (2004), Πολωνία (2005), Ιταλία (2006), Τουρκία (2007), Ρουμανία (2008), Φινλανδία (2009). Η Ελλάδα θα είναι η διοργανώτρια χώρα τη φετινή χρονιά.
Η Ολυμπιάδα διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης, με την υποστήριξη των Εκπαιδευτηρίων Δούκα και με την ευγενική χορηγία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού).

Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.philosophy-olympiad.org/ και http://www.fisp.org/olympiad.html

Αργυρώ Μαυροζούμη