Ο τρόπος διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και των αντικειμένων στη Μεσόγειο χρειάζεται άμεσες βελτιώσεις. Αυτό ανακοίνωσαν εκπρόσωποι του προγράμματος Euromed Heritage IV, μέσα από το οποίο οργανώνεται σχετικό εργαστηριακό σεμινάριο (workshop) διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το σεμινάριο που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες ( 17-19 Μαΐου) στην Πέτρα της Ιορδανίας, φιλοδοξεί να γνωστοποιήσει στους συμμετέχοντες τις βασικές αρχές ενός Σχεδίου Διαχείρισης Κληρονομιάς (HMP). Το Σχέδιο περιλαμβάνει και στοιχεία τουριστικής ανάδειξης, σε μια προσπάθεια να συμβαδίσουν η προστασία των μνημείων και η τοπική οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Ως αρχή για την επίτευξη του στόχου αυτού κρίνεται η εισαγωγή των συμμετεχόντων σε υπερσύγχρονες πρακτικές του ΗΜΡ και η κατανόησή τους έτσι ώστε να εφαρμοστούν σε βιώσιμα επιχειρηματικά προγράμματα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του προγράμματος.

Ως παράδειγμα στα πλαίσια του σεμιναρίου χρησιμοποιείται ο χώρος της Πέτρας μαζί με άλλα ιστορικά αστικά κέντρα, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και ιστορικές διαδρομές της Μεσογείου. Στη συνέχεια αναμένεται να παραχθεί ένας κατάλογος εναλλακτικών τρόπων διαχείρισης μέσα από τους οποίους θα δίνεται έμφαση στις ανάγκες της κάθε περιοχής, αποφεύγοντας την προσκόλληση σε κοινό πρωτόκολλο. Το Euromed Heritage IV άλλωστε διακρίνεται για την παρόμοια ανταπόκριση του σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, προκρίνοντας τη δημιουργία πλαισίων επικοινωνίας και ανταλλαγής ιδεών σε θέματα κληρονομιάς αλλά και συνεργασίας μεταξύ των μεσογειακών χωρών.

Πηγή: Global Arab Network, 14/05/10

Z.Ξ.