Έξι ινστιτούτα καθώς και πανεπιστημιακά ιδρύματα από τη Γαλλία και την Ισπανία ξεκίνησαν να εργάζονται για τη δραστηριοποίηση ενός πρωτοποριακού τουριστικού μοντέλου στα Πυρηναία.

Το πρόγραμμα με τίτλο «The Origins Route» αποτελείται από σειρά δραστηριοτήτων με σκοπό την πληροφόρηση του κοινού σε σχέση με την αστρονομία, τη γεωλογία, την παλαιοντολογία και την ανθρώπινη εξέλιξη στη διάσημη οροσειρά και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια.
Σημαντική στον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος παραμένει η έμφαση στη οικολογική διάσταση, καθώς κάθε δραστηριότητα εμπεριέχει το σεβασμό προς το περιβάλλον και την ιστορική κληρονομιά. Έτσι, προβλέπεται η καθοδήγηση των επισκέψεων ανά τομείς όπου ο τουριστικός χαρακτήρας συνυπάρχει με τον επιστημονικό.

Τελικός στόχος είναι η υλοποίηση προγραμμάτων τουρισμού όπου ο επισκέπτης καλείται να ερμηνεύσει με το δικό του τρόπο, και μέσα από την εμπειρία της επαφής με το χώρο, τα ερωτήματα που απασχολούν τους ειδικούς επιστήμονες. Κάθε τμήμα των τουριστικών προγραμμάτων προβλέπεται να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, έτσι ώστε το σύνολο να επιτρέπει μια ευρεία περιήγηση στο παρελθόν των Πυρηναίων, από τη Μεγάλη Έκρηξη μέχρι τη γέννηση της ανθρωπότητας. Στις δραστηριότητες λοιπόν θα περιλαμβάνονται αστρονομικές παρατηρήσεις, ανασκαφές και βοτανολογικές αναζητήσεις. Στα πλαίσια του προγράμματος επίσης προβλέπεται και η δημιουργία μιας έκθεσης διάρκειας δέκα ετών η οποία θα περιοδεύει στα διάφορα κέντρα δραστηριοτήτων, καθώς και η δημιουργία σχετικής ιστοσελίδας, ενώ οι χώροι περιήγησης θα είναι ειδικά σχεδιασμένοι για σχολικές και ομαδικές επισκέψεις.

Πηγή: Eurekalert, 10/05/10

Ζ.Ξ.