Φανταστείτε να ανακαλύπτετε την Πομπηία ή τα πιο εντυπωσιακά κάστρα και τους καθεδρικούς ναούς της Ευρώπης, δίχως να χρειάζετε να βγείτε από το σπίτι σας.
Γιατί αυτό ακριβώς θα επιτρέπει το νέο πρόγραμμα CARARE, συντομογραφία του Connecting ARchaeology and ARchitecture in Europeana, προσφέροντας πρόσβαση μέσω της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης Europeana σε 2 εκατομμύρια φωτογραφίες, χάρτες, σχέδια, ακόμη και τρισδιάστατα ψηφιακά μοντέλα των πιο σημαντικών αρχαιολογικών και αρχιτεκτονικών μνημείων της Ευρώπης.
Το δισδιάστατο και τρισδιάστατο περιεχόμενο που το πρόγραμμα CARARE έχει ξεκινήσει να συγκεντρώνει για να διαθέσει στο κοινό προέρχεται κυρίως από οργανισμούς πολιτιστικής κληρoνομιάς από 20 ευρωπαϊκές χώρες (στην Ελλάδα, πρόκειται για τη Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλεια ΙΠΣΥΠ). Το περιεχόμενο αυτό θα προσθέσει μια νέα διάσταση της γνώσης για τα μνημεία της Ευρώπης στις εικόνες, τα κείμενα, τις ταινίες και τα ιστορικά αρχεία που υπάρχουν ήδη στην Europeana.
Το πρόγραμμα CARARE θα παρέχει λεπτομερή στοιχεία για την ιστορία, την παρούσα κατάσταση διατήρησής τους και τα χαρακτηριστικά σημαντικών αρχαιολογικών τοποθεσιών, εκτός από τις τυπικές πληροφορίες, όπως είναι η ονομασία και η χρονολόγησή τους. Μέσα από τις τρισδιάστατες αναπαραστάσεις, το κοινό θα μπορεί να εξερευνήσει εικονικές ανακατασκευές των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, όπως είναι το αρχαίο θέατρο στην Πάφο της Κύπρου και ο μεγαλιθικός ναός Ta Hagrat στη Μάλτα.
Άλλη μία πρωτοτυπία του προγράμματος CARARE είναι ο στόχος του να συμπεριλάβει γεωγραφικές συντεταγμένες σε κάθε αντικείμενο, επιτρέποντας στους χρήστες να σημειώσουν την ακριβή τοποθεσία ενός μνημείου στο χάρτη, δίνοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων υπηρεσιών τουρισμού, εκπαίδευσης και έρευνας.
«Η Πομπηία είναι πολύ γνωστή, και είναι εύκολο για κάποιον να την επισκεφθεί. Όμως στην Ευρώπη υπάρχουν και λιγότερο γνωστά, αν και εξίσου ενδιαφέροντα μνημεία, όπως το προϊστορικό νεκροταφείο στη Βάρνα της Βουλγαρίας, ή το κάστρο της Μεθώνης στη νότια Ελλάδα».
Τα πρώτα δεδομένα του προγράμματος CARARE αναμένονται να είναι διαθέσιμα στην Europeana το 2011.