Έκθεση με κώδικες της συλλογής του κεντρικού αρχείου του Αλβανικού κράτους σε περγαμηνές και χαρτί οργανώνουν στα Τίρανα το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Κεντρικό Αρχείο του Αλβανικού κράτους, το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης και η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλος Εκκλησία της Αλβανίας.
Η έκθεση παρουσιάζει 33 κώδικες από τον 6ο μέχρι τον 19ο αιώνα. Πρόκειται για αυθεντικά χειρόγραφα (Ευαγγελιστάρια, Τετραευαγγέλια κ.ά.) που χρονολογούνται από 150 ως 1500 χρόνια. Τα περίτεχνα αυτά κειμήλια της πρώιμης και ώριμης βυζαντινής γραφής συνοδεύονται από φωτογραφικό υλικό, με το οποίο μεγεθύνονται εσωτερικά φύλλα των κωδίκων, αναδεικνύεται το είδος των γραμμάτων, το μελάνι της γραφής, η βιβλιοδεσία και η διακόσμησή της.
Σκοποί της έκθεσης είναι να γνωρίσουν οι επισκέπτες της την πολιτισμική παράδοση της Αλβανίας και να κατανοήσουν τις κοινές ρίζες των κατοίκων της με τους άλλους λαούς τής βυζαντινής βαλκανικής, να πληροφορηθούν τις ευθύνες, τις δραστηριότητες και την επιστημονική προσφορά του γενικού αρχείου του Αλβανικού κράτους, που είναι υψηλής ιστορικής αξίας για το παρελθόν τού αλβανικού λαού και να ενημερωθούν φοιτητές και μαθητές για τα προσόντα και τις επιστημονικές σπουδές, που απαιτούνται για ένα σπάνιο επιστημονικό κλάδο, την Παλαιογραφία, που στερείται εξειδικευμένων νέων στελεχών στην Αλβανία.

Πηγή: enet.gr, 28/4/10
http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=156618