Σκηνές που παραπέμπουν σε γήπεδο εκτυλίχτηκαν στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης από κατοίκους της περιοχής, που υποδέχτηκαν με προπηλακισμούς, ύβρεις, εκτόξευση καφέδων και φτυσίματα αντιπροσωπεία του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και της τοπικής αρχαιολογικής υπηρεσίας, με επικεφαλής τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
Περίπου 40 άτομα, κυρίως ιδιοκτήτες γης στην ευρύτερη περιοχή του αρχαίου θεάτρου, περίμεναν το απόγευμα της Παρασκευής την αντιπροσωπεία του υπουργείου Πολιτισμού, που θα έφτανε για επίσκεψη αυτοψίας.
Έχοντας απλώσει πανό διαμαρτυρίας για την ένταξη της περιοχής στην Α’ Ζώνη απόλυτης προστασίας, που δεν επιτρέπει οποιαδήποτε δόμηση ή εμπορική δραστηριότητα, υποδέχτηκαν με αποδοκιμασίες τα μέλη του ΚΑΣ.
Κάποια στιγμή ένας απ’ αυτούς πέταξε έναν καφέ εναντίον αρχαιολόγου της τοπικής εφορίας και άρχισε να τον βρίζει και να τον φτύνει.
Όπως έγινε γνωστό, ο συγκεκριμένος κάτοικος έχει μηνυθεί στο παρελθόν από την αρχαιολογική υπηρεσία γιατί έχει μάντρα με οικοδομικά υλικά στην περιοχή απαγόρευσης.
Η ένταση γενικεύτηκε, με άλλους κατοίκους να επιτίθενται με ύβρεις κατά των αρχαιολόγων και άλλους πιο ψύχραιμους να προσπαθούν να τους ηρεμήσουν.
Μέλη του κλιμακίου των αρχαιολόγων έθεσαν θέμα αποχώρησης, αλλά αυτό αποτράπηκε με την παρέμβαση της κ. Μενδώνη, η οποία παρά την ένταση δέχτηκε να συζητήσει με τους κατοίκους.
Ο δήμαρχος Δωδώνης Γ. Μπούκας ζήτησε την αναθεώρηση της υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό των ζωνών προστασίας, ενώ κάποιοι αντιπρότειναν την απαλλοτρίωση των κτημάτων τους.
Μάλιστα την απείλησαν πως θα προχωρούσαν από χθες Κυριακή σε αποκλεισμό του αρχαιολογικού χώρου.
Η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού τούς ξεκαθάρισε πως «δεν κάθομαι στο τραπέζι με την απειλή κινητοποιήσεων» και ο δήμαρχος υπαναχώρησε, με τη δέσμευση της κ. Μενδώνη να μελετήσει τις γραπτές προτάσεις και να απαντήσει έως τις 15 Μαΐου.
Το κλιμάκιο του ΚΑΣ έκανε αυτοψία του πιλοτικά αποκατεστημένου τμήματος της κερκίδας του αρχαίου θεάτρου, για να αποφασιστεί αν θα προχωρήσει η αναστύλωση με αυτήν τη μέθοδο ή με τροποποιήσεις.

Πηγή: Έθνος, 26/4/10
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&pubid=11391033