Σε κρίσιμο σημείο του ο θρύλος του Ρομπέν των Δασών θέλει τον διάσημο ήρωα παγιδευμένο στο λεγόμενο “oubliette”, ένα υπόγειο μπουντρούμι λαξευμένο στο φυσικό βράχο της περιοχής του Νότινγκαμ, στη Ν.Α. Αγγλία.

Σήμερα το Νότινγκαμ είναι μια σύγχρονη πόλη με άγνωστες πτυχές στην ιστορία της. Ένα από τα καλά κρυμμένα μυστικά της αποτελούν ακόμη οι εκατοντάδες σπηλαιώδεις χώροι στο υπέδαφός της και στο εσωτερικό λοφίσκους στην ευρύτερη περιφέρειά της. Χρονολογούμενοι στον Μεσαίωνα ή και νωρίτερα, οι χώροι είχαν χρησιμεύσει ως αποθήκες, φυλακές, κάβες και καταφύγια. Σχηματίζοντας πιθανότατα ένα υπόγειο και σχεδόν ανεξερεύνητο δίκτυο, οι χώροι όχι μόνο υπενθυμίζουν τη λεπτομέρεια της φυλάκισης του Ρομπέν αλλά φαίνεται ότι ωθούν μια ομάδα από νέους επιστήμονες σε ένα νέο πρόγραμμα μελέτης και χαρτογράφησης της περιοχής.

Το πρόγραμμα με την ονομασία Nottingham Caves Survey και προϋπολογισμό £250.000 βασίζεται στο Πανεπιστήμιο του Νότινγκαμ και προβλέπει την ψηφιακή σάρωση 450 σπηλαίων και την κατασκευή τρισδιάστατων εικόνων για την πραγματοποίηση προγράμματος ψηφιακής περιήγησης. Στα πλαίσια του προγράμματος θα ανανεωθεί επίσης η βάση πληροφοριών για τα σπήλαια, που είχε δημιουργηθεί μετά από επιφανειακή έρευνα του 1980, ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί ακόμη ανασκαφή λόγω της επικινδυνότητας στην προσέγγιση και την παραμονή σε αρκετούς από τους χώρους.

Σύμφωνα με τον David Knight, επικεφαλής έρευνας της τοπικής αρχαιολογικής ομάδας Trent and Peak, τελικός σκοπός του προγράμματος είναι η αξιολόγηση της κατασκευής και της σημασίας των σπηλαίων και ο αποκλεισμός ή η διάθεσή τους στο κοινό ανάλογα με τις συνθήκες.

Πηγή: BBC, 20/04/10

Ζ.Ξ.