Στις 11 Μαϊου του 2008, το ελληνικό κοινό, μέσα από τη κινηματογραφική συνάντηση «Αγών», είχε την ευκαιρία να γνωρίσει για πρώτη φορά τις «Κοιμισμένες Πριγκίπισσες του Λουλάν». Η γαλλικής παραγωγής αρχαιολογική ταινία (Βραβείο Κοινού, Αγών 2008) ακολουθούσε μια ομάδα κινέζων αρχαιολόγων στην ανασκαφή ενός ξεχασμένου ιερού στην έρημο Τακλαμακάν, στην περιοχή της φυσικά αποξηραμένης λεκάνης του Ταρίμ, και την αποκάλυψη δεκάδων καταπληκτικά διατηρημένων σωμάτων με καυκάσια χαρακτηριστικά.

Οι νεκροί, μεταξύ τους και γυναίκες – απ’ όπου και ο τίτλος -, συνοδεύονταν κάποτε από χάλκινα αντικείμενα και ήταν ντυμένοι με μάλλινα ενδύματα και σκούφους, κατάλοιπα της νομαδικής ζωής τους. Το μαλλί των ενδυμάτων αλλά και οστά αιγοπροβάτων που βρέθηκαν στη θέση μαρτυρούν την παρουσία ανάλογων ζώων στο περιβάλλον των νεκρών, τα οποία είχαν εξημερωθεί για να παρέχουν κρέας, μαλλί και πιθανόν το γάλα τους στους αινιγματικούς ταξιδιώτες. Είναι αδύνατη η ένταξη των νεκρών σε ένα από τους παραδοσιακά γνωστούς πολιτισμούς της αρχαιότητας – εδώ μιλάμε για νομάδες και όχι για μέλη εγκατεστημένων πληθυσμών. Μπορούμε όμως να χρονολογήσουμε τη δράση τους μεταξύ του 4000 και του 2000 π.Χ. και να υποθέσουμε, λόγω των ανθρωπολογικών τους χαρακτηριστικών, ότι κινούνταν αρχικά από τη Δύση προς την Ανατολή.

Σήμερα, τρεις από τις καλοδιατηρημένες μούμιες του Ταρίμ πρόκειται να κάνουν άλλο ένα ταξίδι, αυτή τη φορά μέχρι τις ΗΠΑ, όπου θα εκτεθούν μαζί με 150 από τα αντικείμενα που τις συνόδευαν στο Μουσείο Bowers, στη Santa Ana της Καλιφόρνιας. Στην έκθεση, με τίτλο Mystery Mummies From China, που ξεκινά στις 27 Μαρτίου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν, μέσα από τις μούμιες των νομάδων, τις απαρχές των επαφών μεταξύ Δύσης και Ανατολής, που εξελίχθηκαν στην εδραίωση του Δρόμου του Μεταξιού στα τέλη του 2ου αι. π.Χ.

 

 

Πηγή: USA Today, 19/3/10

 http://www.usatoday.com/tech/science/2010-03-18-silkroadmummies18_ST_N.htm

Ζ.Ξ.