Ένα σημαντικό πρόγραμμα επιφανειακών ερευνών βρίσκεται σε εξέλιξη στον αρχαιολογικό χώρο που είναι γνωστός με το όνομα Κεφάλα, στη βορειοανατολική πλευρά της Σκιάθου, στον οποίο τοποθετείται η αρχαιότερη θέση εγκατάστασης των πρώτων κατοίκων του νησιού.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η πόλη που αποκαλύπτεται τοποθετείται στην αρχή της Γεωμετρικής περιόδου, ενώ δεν αποκλείεται σε βαθύτερα στρώματα να εντοπιστούν ακόμη παλαιότερα ευρήματα. Περιβαλλόταν από κυκλικό οχυρωματικό τείχος, το οποίο είναι κτισμένο με μικρούς ακατέργαστους λίθους, τμήματα του οποίου είναι ορατά, ενώ ορατά είναι και τμήματα κτισμάτων τα οποία βρίσκονταν μέσα στην πόλη ή γύρω από αυτή, τα οποία προς το παρόν δεν μπορούν να ερμηνευτούν. Η κατοίκηση της πόλης αρχίζει από την Πρωτογεωμετρική περίοδο, γύρω στον 10ο αιώνα π.Χ., και φτάνει μέχρι και το τέλος της κλασικής περιόδου, στο τέλος του 4ου αιώνα π.Χ., ενώ υπάρχουν και σποραδικά ευρήματα των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων.
Το ερευνητικό πρόγραμμα που ξεκίνησε πέρυσι και θα συνεχιστεί, διεξάγεται κατόπιν συνεργασίας της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στόχος του προγράμματος είναι η συστηματική επιφανειακή έρευνα και καταγραφή των επιφανειακών δεδομένων που υφίστανται στον αρχαιολογικό χώρο Κεφάλα και στη γύρω ευρύτερη περιοχή.
Συγκεκριμένα, τη ΙΓ΄ ΕΠΚΑ εκπροσωπεί η προϊσταμένη της Εφορείας Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου και συμμετέχει η Ελένη Χρυσοπούλου, αρχαιολόγος της ίδιας Εφορείας, η οποία είναι και υπεύθυνη για τους αρχαιολογικούς χώρους της Σκιάθου, ενώ από πλευράς του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της ομάδας του Τμήματος ΙΑΚΑ, επικεφαλής είναι ο καθηγητής Αλέξανδρος Μαζαράκης-Αινιάν.
Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι με την επιμέλεια της Ελένης Χρυσοπούλου, η οποία είναι ειδική στο αρχαιολογικό ντοκιμαντέρ, θα υπάρξει συστηματική και λεπτομερής κινηματογραφική τεκμηρίωση όλης της διαδικασίας, ώστε να καταγραφεί οπτικά η σταδιακή αποκάλυψη της σημαντικής αυτής πόλης.

Β.Η.
Πηγή: Ταχυδρόμος Βόλου, 14/3/2010 (Γλυκερία Υδραίου)