Οι αποκαλύψεις για την γενετική ταυτότητα του διάσημου φαραώ Τουτανκχαμών περιλάμβαναν και στοιχεία που πιθανότατα επιβεβαιώνουν μια τολμηρή υπόθεση της αιγυπτιολογίας: την ταυτοποίηση του πατέρα του με τον επαναστάτη φαραώ Ακενατών, τον οποίο οι επιστήμονες «είδαν» στα ανθρώπινα λείψανα του θηβαϊκού τάφου KV 55.

3. 300 χρόνια πριν, ο Ακενατών εφάρμοσε την πρώτη μορφή μονοθεϊσμού, καθιερώνοντας τη λατρεία του ηλιακού δίσκου Ατών (aten) ως επίσημη πολιτικοθρησκευτική ιδεολογία της Αιγύπτου. Σε αντιστάθμισμα της ολοένα αυξανόμενης εξουσίας του ιερατείου του θεού Άμμωνα, που έδρευε στις Θήβες (σημερινό Λούξορ), ίδρυσε μια νέα πόλη στη Μέση Αίγυπτο, στη σημερινή τοποθεσία Tell el-Amarna, που χρησίμευσε ως πολιτικό και ιδεολογικό κέντρο της χώρας του. Σχεδιασμένη για να ανταποκριθεί στο ρόλο της η Ακετατών (Akhetaten) – ο Ορίζοντας του Ατών – περιλάμβανε διοικητικά κτίρια, ναούς αλλά και νεκροπόλεις για τους βασιλείς και τους ευγενείς που τους υποστήριξαν, διακοσμημένα όλα με μια νέα τεχνοτροπία, που με τις λεπτομέρειες και τη συμβολική της γλώσσα αντανακλούσε τα κηρύγματα του «αιρετικού» φαραώ. Για 17 χρόνια, ο Ακενατών και οι άμεσοι διάδοχοί του κυβέρνησαν από εκεί την Αίγυπτο, για να επιστρέψουν όμως με τον Τουτανκχαμών στην «ορθοδοξία», την αρχαία δηλαδή κοσμοθεωρία, και τις Θήβες. Καθώς η πόλη ερημώθηκε και τα βασιλικά ονόματα των «αιρετικών» φαραώ διαγράφονταν, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που τάφηκαν στον ενιαίο βασιλικό τάφο της Ακετατών φαίνεται ότι μεταφέρθηκαν στις Θήβες, για να επανενταφιαστούν σε μικρούς αδιακόσμητους τάφους της Κοιλάδας των Βασιλέων. Ένας τέτοιος τάφος είναι και ο KV 55, όπου το 1907, είχε ανακαλυφθεί το αινιγματικό σώμα μέσα σε μια πολύτιμη, αλλά συμβολικά κατεστραμμένη, σαρκοφάγο. Σήμερα, οι εξετάσεις DNA και οι αξονικές τομογραφίες (CAT scans) στο σώμα, χωρίς να αποκαλύπτουν την πιθανή αιτία θανάτου του αινιγματικού άνδρα, έδειξαν την πιθανότητα ότι ο άγνωστος θα μπορούσε να είναι πατέρας του Τουτανκχαμών αλλά και γιος του ηλικιωμένου άνδρα που έχει ταυτιστεί με τον φαραώ Αμένοφι Γ΄ (Amenhotep III), τηρεί δηλαδή ιστορικά χαρακτηριστικά που ταιριάζουν με τον Ακενατών.

Και ενώ οι επιστήμονες ετοιμάζονται για νέες μελέτες του σώματος, οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν την ανέγερση ενός Μουσείου Ακενατών στην Tell el-Amarna. Σύμφωνα με τον Zahi Hawass, το σώμα του ΚV 55 θα μεταστεγαστεί στο νέο Μουσείο, μαζί με την ταυτοποιημένη μητέρα του, βασίλισσα Τίγι,(Tiy) αλλά και τη νεκρή που ήταν θαμμένη μαζί της και που προσδιορίστηκε ως η πιθανότερη μητέρα του Τουτανκχαμών. Η ταύτιση των σωμάτων και συνακόλουθη ανέγερση του Μουσείου, φαίνεται ότι θα τονώσει οικονομικά την φτωχή περιφέρεια της Μίνυα, όπου βρίσκεται η Tell el-Amarna, καθώς θα ενθαρρυνθεί η εισροή τουριστών.

Πηγή: ABC, 11 /03/10

Ζ.Ξ.