Να κατεδαφιστεί ή όχι το παλαιό Μουσείο Ακρόπολης στον Ιερό Βράχο; Οι γνώμες διχάζονται καθώς δεν πρόκειται για οποιοδήποτε κτίριο αλλά για αυτό που προστάτευσε και ανέδειξε επί ενάμιση αιώνα τα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής πλαστικής. Από την άλλη ούτε η Ακρόπολη είναι ένας απλός αρχαιολογικός χώρος, αλλά ο σημαντικότερος της Ελλάδας, με τον Παρθενώνα χαρακτηρισμένο μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Είναι ορθό λοιπόν να παραμένει στον Ιερό Βράχο, ανάμεσα και πάνω σε αρχαιότητες, ένα νεότερο κτίσμα, από τη στιγμή που κατασκευάστηκε το νέο Μουσείο Ακρόπολης; Την απάντηση θα κληθεί να δώσει σύντομα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, στο οποίο παραπέμπεται το θέμα, όπως δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνος απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Κ. Καρτάλη.
Είναι η πρώτη φορά που το ζήτημα της καθαίρεσης ή όχι του παλαιού Μουσείου τίθεται επισήμως και έρχεται στα αρμόδια όργανα του ΥΠΠΟ, καθώς η προηγούμενη ηγεσία του δεν το αντιμετώπισε ως ενδεχόμενο, παρά προκατέλαβε τις αντιρρήσεις προωθώντας το θέμα κατ΄ ευθείαν στο Συμβούλιο Μουσείων (Φεβρουάριος 2008). Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει σήμερα μια απόφαση για τη λειτουργία του κτιρίου ως μουσείου, με έκθεση για την ιστορία των αρχαιολογικών ερευνών και αναστηλώσεων της Ακρόπολης, παρ΄ ότι πολλοί επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και η νυν γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ κυρία Λίνα Μενδώνη, διαφωνούσαν επί της αρχής, δηλαδή επί της διατήρησής του. Πόσω δε μάλλον που στις προδιαγραφές του ήταν και η λειτουργία αναψυκτηρίου (τελικώς περιορίστηκε στο ελάχιστο). Για μια χώρα που τα μουσεία της αποτελούν το βαρύ πυροβολικό των πολιτιστικών υποδομών της και η ανέγερσή τους είναι διαρκές ζητούμενο, η καθαίρεση ενός από αυτά συνιστά ίσως αντινομία. Ωστόσο όχι μόνο οι εραστές της «καθαρότητας» αλλά και απλοί επισκέπτες παραξενεύονται σήμερα για την ύπαρξη αυτού του κτίσματος στην Ακρόπολη, το οποίο είναι ορατό μάλιστα από κάποιες περιοχές της Αθήνας. Άλλωστε οι κανόνες έχουν αλλάξει πλέον σχετικά με την προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων από την εποχή που τα μουσεία κτίζονταν μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους.

Σήμερα το παλαιό Μουσείο είναι κενό ενώ επιτροπή έχει συσταθεί για την οργάνωση της έκθεσης. Πλήρες εκθεσιακό πρόγραμμα όμως δεν υπάρχει, ούτε καν προϋπολογισμός.

Πηγή: Το Βήμα, Μ. Θερμού, 13/3/10