Την άμεση προώθηση των έργων για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου «Τύμβου του Σοφοκλή» στην Βαρυμπόμπη του Δήμου Αχαρνών αποφάσισε ομόφωνα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής με την έγκριση, μετά από εισήγηση του Νομάρχη Λ. Κουρή, σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Ως γνωστόν ο φερόμενος ως Τύμβος του Σοφοκλή βρίσκεται στην εκτός σχεδίου περιοχή της Βαρυμπόμπης του Δήμου Αχαρνών. Αρχικά έχει ερευνηθεί στα τέλη του 19ου αιώνα και στον περίβολο υπάρχουν σήμερα δύο μαρμάρινες σαρκοφάγοι έναντι τριών που αναφέρονται σε έκθεση του 1958. Τα ευρήματα από τις σαρκοφάγους χρονολογούνται στα τέλη του 5ου και στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ.

Εισηγούμενος το θέμα ο Νομάρχης Λ. Κουρής τόνισε ότι με την προωθούμενη Προγραμματική Σύμβαση θα εκτελεσθούν τα έργα της α΄ φάσεως για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου που περιλαμβάνουν:

• αποκατάσταση και επανατοποθέτηση των καλυμμάτων των λαρνάκων

• στερέωση των πρανών

• εκσκαφή χωρίς μηχανικά μέσα για την κατασκευή θεμελίου για την τοποθέτηση του στεγάστρου προστασίας (που θα τοποθετηθεί στη β΄ φάση ) και τάφρων με σχάρες για την απορροή των ομβρίων.

• διαμόρφωση περιμετρικής διαδρομής επισκεπτών, με πρόβλεψη για τους έχοντες κινητικά προβλήματα.

Οι εργασίες αυτές θα γίνουν με την εποπτεία της Β΄Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και προβλέπεται να ολοκληρωθούν σε 5 μήνες. Ο προϋπολογισμός της α΄ φάσης ανέρχεται σε 45.000 ευρώ και θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από ίδιους πόρους της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής.

Πηγή: e-αυτοδιοίκηση, 9/3/10
http://www.e-aftodioikisi.gr/default.aspx?pageid=2792