Σε εκτελεσμένους Βίκινγκς φαίνεται ότι ανήκουν τα ανθρωπολογικά κατάλοιπα από πενήντα ένα αποκεφαλισμένους άνδρες που βρέθηκαν σε ταφικό λάκκο στο Dorset της Βρετανίας τον Ιούνιο του 2009. Σύμφωνα με τις ερευνήτριες δρα Jane Evans και Carolyn Chenery, που εργάζονται στο NERC Isotope Geosciences Laboratory του Nottingham – τμήμα της British Geological Survey – , δείγματα ισοτόπων που βρέθηκαν στα δόντια δέκα από τα απομονωμένα κεφάλια των νεκρών δείχνουν ότι εκείνοι μεγάλωσαν σε περιοχές ψυχρότερες από τη Βρετανία. Ένας μάλιστα από τους νεκρούς φαίνεται ότι έζησε σε μια περιοχή Β. του Αρκτικού Κύκλου. Τα στοιχεία αυτά επιτρέπουν την ερμηνεία του ομαδικού τάφου ως τελευταίας κατοικίας Σκανδιναβών εισβολέων που έπεσαν στα χέρια Αγγλοσαξόνων.

Το μοναδικό ταφικό σύνολο όπου βρέθηκαν οι νεκροί αποκαλύφθηκε στην περιοχή Ridgeway Hill κατά τη διάρκεια δημόσιων έργων και ανασκάφηκε από τον οργανισμό Oxford Archaeology. Πενήντα ένα κρανία από αποκεφαλισμένα πτώματα βρέθηκαν μαζί σε μια άκρη του λάκκου ενώ τα σώματα είχαν αποτεθεί ανακατεμένα σε μια άλλη άκρη του ίδιου λάκκου. Ο ομαδικός τάφος χρονολογείται μεταξύ του 910 και του 1030 μ.Χ., σε μια εποχή που οι Αγγλοσάξονες δέχονταν συνεχείς επιδρομές από τους Βίκινγκς του Βορρά, καταλήγοντας στην κυβέρνηση της Βρετανίας από Δανό βασιλιά.

Ποιες όμως οι πιθανότητες να στέκει η θεωρία που ταυτίζει τους νεκρούς με Βίκινγκς;
«Χωρίς να αναλύσουμε όλα τα σώματα είναι αδύνατον να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι όλοι ήταν Βίκινγκς, αλλά είναι δυνατόν να κάνουμε μια ισχυρή εικασία», αναφέρει ο David Score, διευθυντής έργου της Oxford Archaeology. Αν η εικασία αυτή ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ο ομαδικός τάφος του Ridgeway Hill συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους τάφους με εκτελεσμένους νεκρούς που έχουν βρεθεί in situ.

Πηγή: Mirror, 11/03/10

Ζ.Ξ.