«Κρυμμένη στο έδαφος είναι η ιστορία ανθρώπων και περιβάλλοντος. Αυτό ερευνούμε.»

Έτσι περιγράφει ο δρ Michael Young, ερευνητής από το Goldsmiths, University of London το αποτέλεσμα της εγκατάστασης που δημιουργεί στο Dundee της Σκωτίας μαζί με τον δρα Paul Adderley του Stirling University.

Η εγκατάσταση, συνδυασμός τέχνης και επιστήμης, έχει σκοπό να εξηγήσει πειραματικά την ιστορία του αποικισμού της Γροιλανδίας από Βίκινγκς, γύρω στα 900 μ.Χ. Εικόνες από δείγματα εδάφους που έχουν περισυλλεχθεί από τον δρα Adderley υφίστανται ειδική επεξεργασία για την παραγωγή ήχων από αυτά, με βάση μια ιδέα του δρα Young, ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει ακουστικό υλικό από διάφορες πηγές. Η τελική παρουσίαση έχει χαρακτήρα οπτικοακουστικό, και μέσω του ειδικά κατασκευασμένου προγράμματος, αναλύει μέσα σε 30 λεπτά πάνω από 1.000 χρόνια ιστορίας.

«Συνδυάζουμε οπτικό υλικό που προέρχεται από επιτόπια εξέταση εδάφους από παλαιές εγκαταστάσεις, με την κατανόηση του πώς άλλαξε το περιβάλλον της Γροιλανδίας.», εξηγεί ο δρ Adderley. «Η καθημερινή αγροτική ζωή των εποίκων χρησιμοποιείται για να δημιουργήσουμε τους ήχους που ακούγονται […] Ο Michael κι εγώ ελπίζουμε ότι η δουλειά μας θα ωθήσει το κοινό να προβληματιστεί σχετικά με τη φύση αυτών των κοινοτήτων του παρελθόντος και τις ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες που αντιμετώπιζαν οι άποικοι Βίκινγκς. ».

Πηγη: ΒΒC, 9/03/10

Ζ.Ξ.