Μια ζωντανή και πρωτότυπη παρουσίαση της ζωής μιας αρχαίας ελληνικής πόλης μέσα από ανασκαφικά ευρήματα, σχεδιαστικές αναπαραστάσεις, μακέτες και προβολές βίντεο, θα αποτελεί η έκθεση «Ερέτρια: ματιές σε μια αρχαία πόλη».
Το κοινό θα μπορεί να δει 437 αρχαία αντικείμενα, σε τέσσερις ενότητες: ιστορική πορεία της πόλης – καθημερινή ζωή – θρησκευτική ζωή – θάνατος και μεταθανάτια ζωή.
Η περιοχή της Ερέτριας κατοικείται αδιάλειπτα από την αρχή της 3ης χιλιετίας π.Χ. Αν και τα λείψανα της Μυκηναϊκής Εποχής είναι σπάνια, η Ερέτρια γνωρίζει μια πρώτη περίοδο λάμψης αμέσως μετά, κατά τη Γεωμετρική περίοδο (8ος αι. π.Χ.).
Διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη δημιουργία εμπορικών σχέσεων με την Ανατολή και συμμετέχει ευρέως στο πρώτο στάδιο του ελληνικού αποικισμού στη Βόρεια Ελλάδα (Μένδη, Μεθώνη, Δικαία) και στην Κάτω Ιταλία και Σικελία (Πιθηκούσσες, Κύμη, Ζάγκλη). Τα εκθέματα της ενότητας φωτίζουν την πρώτη κατοίκηση, την ακμή της πόλης στους γεωμετρικούς χρόνους, το εμπόριο και τις σχέσεις με το εξωτερικό, τις αποικίες, καθώς και την ανάπτυξη της αλφαβητικής γραφής.
Μετά από μια περίοδο ύφεσης κατά τη διάρκεια του 5ου αιώνα π.Χ., αποτέλεσμα των περσικών πολέμων, αλλά και της αντιπαράθεσης με την αθηναϊκή ηγεμονία, η πόλη ανασυγκροτείται και ευημερεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 4ου αιώνα π.Χ. Νέα δημόσια κτίρια, αλλά και πολυτελείς ιδιωτικές οικίες ανεγείρονται, επιβεβαιώνοντας την ευμάρεια. Ο δημόσιος βίος παρουσιάζεται μέσα από εκθέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της αγοράς, των στοών και των γυμνασίων.
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 26 Απριλίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Πηγή: Έθνος, Α. Κώττη, 9/3/10
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&pubid=10584974#