Στο σταυροδρόμι υψηλής γαστρονομίας και τέχνης με την Ιστορία βρίσκονται τα εστιατόρια μουσείων και ιδρυμάτων που ολοένα αυξάνονται και πληθαίνουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ως συνήθως η τάση έρχεται από το εξωτερικό με την αναμενόμενη καθυστέρηση. Στα πρότυπα του «Georges» στον 6ο όροφο του Κέντρου Πομπιντού με την πανοραμική θέα του Παρισιού ή του «Τrussardi Αlla Scala» στο Μιλάνο, η δημιουργία εστιατορίων εντός των χώρων όπου αναπνέουν ο πολιτισμός και η Ιστορία προάγει τη γαστρονομική τέχνη και εξασφαλίζει νέες δυνατότητες στους επισκέπτες. Η συνεργασία των ανθρώπων της «Σπονδής» με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ήταν η αφορμή να ανακαλύψουμε μερικούς απ΄ αυτούς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα εστιατόρια τα οποία είναι «απεξαρτημένα» από τα ωράρια των μουσείων που τα φιλοξενούν έχουν περισσότερο gourmet ιδεολογία, καθώς δεν απευθύνονται κατ΄ ανάγκην μόνο στους φιλότεχνους. Τα υπόλοιπα, στο σύνολό τους, έχουν τον χαρακτήρα μιας πιο άμεσης, λιτής και γρήγορης εξυπηρέτησης. Διαλέγετε και παίρνετε…

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Σπονδές στη γεύση
Οι… σπονδές στην υψηλή γαστρονομία από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ξεκινούν λίγο μετά το Πάσχα, όταν αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το νέο- «αβάπτιστο» ακόμη- εστιατόριό του. Σε ξεχωριστό οίκημα στους κήπους του Μεγάρου με πανοραμική θέα της πόλης βρίσκεται το εν λόγω εστιατόριο, όπου θα καρποφορήσει η συνεργασία της «ψυχής» της Σπονδής κ.Απόστολου Τραστέλημε τους ανθρώπους του Μεγάρου. Το νέο εστιατόριο είναι χωρητικότητας περίπου 70 ατόμων και θα ξεκινήσει τη λειτουργία του καθημερινά το βράδυ, για να επεκταθεί στη συνέχεια και στις μεσημεριανές ώρες. Η επιμέλεια του μενού, που θα επικεντρώνεται στη μεσογειακή και ιταλική κουζίνα με μείξεις ελληνικών γεύσεων, ανήκει στον βραβευμένο με δύο αστέρια «Μισλέν»Αντρέα Μπερτόν, σεφ του περίφημου «Τrussardi Αlla Scala» του Μιλάνου. Resident chef θα είναι ο επίσης ΙταλόςΠαντελέο ντε Πίντο. Μη σας τρομάζουν όμως τα μεγάλα ονόματα. Ο κ. Τραστέλης έχει σκοπό να κρατήσει τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα.

Στο υπό διαμόρφωση εστιατόριο του Μεγάρου Μουσικής θα υπάρχει ειδικό, οικονομικό μενού για όσους θα έρχονται πριν ή μετά την παράσταση MOYΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Ο Παρθενώνας… σουπλά

Πού μπορεί κανείς να απολαύσει αγνά προϊόντα ελληνικής προέλευσης έχοντας στο… πιάτο τον Παρθενώνα; Μα φυσικά στο εστιατόριο του Μουσείου Ακρόπολης με σήμα κατατεθέν τη λιτότητα, τη σβελτάδα και τις προσιτές τιμές- δεδομένου ότι εξυπηρετεί εκατοντάδες επισκέπτες κάθε ημέρα. Γίγαντες Πρεσπών, αβγοτάραχο Αιτωλικού και φάβα Σαντορίνης είναι μερικές μόνο από τις προτεινόμενες γεύσεις που μπορεί να δοκιμάσει κανείς σ΄ ένα μάλλον αφαιρετικό σκηνικό με τραπέζια όπου το γυαλί συνδιαλέγεται με το δέρμα στον δεύτερο όροφο του Νέου Μουσείου.«Τα χρώματα εδώ τα φέρνουν οι άνθρωποι» μας λέει η διευθύντριά του κυρίαΕλένη Αρμάου , με 27 χρόνια πείρας στον χώρο της υψηλής γαστρονομίας, κερνώντας μας ελληνικό καφέ με λουκούμι από το «Αριστοκρατικόν». Το μενού του εστιατορίου δοκιμάζουν στα σουπλά με το μπλε φόντο και την κάτοψη του Παρθενώνα οικογένειες με καρότσια- στον πρώτο όροφο υπάρχει ειδικό δωμάτιο γονέων για θηλασμό-, νέα ζευγάρια, παρέες ηλικιωμένων, αλλά και αμέτρητοι μαθητές από σχολεία σ΄ ένα πολύβουο και χαρούμενο περιβάλλον, με τον Ιερό Βράχο να χαρίζει τον ανυπέρβλητο ίσκιο του από ψηλά. Σύμφωνα με την κυρία Αρμάου, στόχος των ανθρώπων του εστιατορίου του Νέου Μουσείου είναι να ανανεώνουν τους καταλόγους κάθε μήνα, έτσι ώστε να εκπροσωπούνται όσον το δυνατόν περισσότερες περιοχές και παραγωγοί.

Το εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης μπορεί να εξυπηρετήσει περίπου 350 άτομα.

Λειτουργεί τις ώρες του Μουσείου.

Καθημερινά 8.00-20.00 (πλην Δευτέρας).

Χωρίς κρατήσεις, www.theacropolismuseum.gr.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
«Β» όλη μέρα

Αν ένα εστιατόριο μουσείου στην Ελλάδα έχει καταφέρει να αγαπηθεί για το μενού του- και όχι απαραιτήτως για τα εκθέματα που το περιβάλλουν-, αυτό είναι το «Β» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη. Ενας από τους βασικούς λόγους είναι βεβαίως ότι το «Β» είναι ανοιχτό από τις 8.00 για πρωινό και καφέ ως τις μεταμεσονύκτιες ώρες. Λειτουργεί εδώ και τριάμισι χρόνια με έμφαση στη γαλλική κουζίνα και με τις ευλογίες του σεφΣωτήρη Ευαγγέλου. Εκεί δεν θα συναντήσει κανείς μόνο τουρίστες και φοιτητές να τιμούν τα πιάτα με τις προσιτές τιμές. Θα βρει κυρίως μεγαλογιατρούς, πολιτικούς και εν γένει το άνθος της τοπικής κοινωνίας.

Ώρες λειτουργίας εστιατορίου-μπαρ: από Δευτέρα ως Σάββατο: 12.00-01.00 και Κυριακή 12.00-17.00.Πληροφορίες στο τηλ.2310 869.695,www.brestaurant.gr.

ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΑΠΘ
Δημιουργική κουζίνα

Από τον Νοέμβριο του 2009 ο πολυπράγμων- και τηλεοπτικός αστέρας-Εκτορας Μποτρίνι διέθεσε τα φώτα του στην ανανέωση του εστιατορίου του Τελλογλείου, του βασικότερου ανταγωνιστή του «Β» στην πόλη της Θεσσαλονίκης. «Δημιουργική με πινελιές μοριακής γαστρονομίας»είναι, σύμφωνα με τον σεφ κ.Γιάννη Κιόρογλου, η κουζίνα του εστιατορίου που βασίζεται σε εποχικά προϊόντα της ελληνικής περιφέρειας και του εξωτερικού. Πλεονέκτημα του «Αrt Ο2» είναι μια κουζίνα με ευαισθησίες, δεδομένου ότι ο Μποτρίνι χρησιμοποιεί βιολογικά προϊόντα, μειονέκτημα ο κλειστός χώρος που το στεγάζει. Στα σχέδια των ανθρώπων του ωστόσο είναι να επεκταθούν στους εξωτερικούς χώρους του Τελλογλείου- ει δυνατόν από εφέτος το καλοκαίρι.

Ωρες λειτουργίας: από Τρίτη ως Κυριακή (13.00-17.00),Πέμπτη,Παρασκευή και Σάββατο (και τις ώρες 20.00-24.00).Κρατήσεις στο τηλ. 2310 201. 421 και στο email: welcome@artο2.gr. ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ
Επαγγελματικά γεύματα

Μια σχετικά νέα άφιξη, το «Cafe Μerlin» του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β.&Μ. Θεοχαράκη, στεγάζεται στον πρώτο όροφο του κτιρίου, ειδικεύεται σε μεσογειακές γεύσεις και προτιμάται σταθερά για business lunches. Σε ένα ιδιαίτερα ήσυχο περιβάλλον το εστιατόριο έχει επαινεθεί για το διακριτικό και φιλικό σέρβις και έχει σχολιαστεί αρνητικά για τις τσουχτερές τιμές του. Τα απογεύματα, 16.00 με 18.00, σερβίρεται τσάι με γλυκίσματα. Μετά τις 12.00 προσφέρονται δροσιστικά κοκτέιλ σαμπάνιας. Μια ενδιαφέρουσα πρόταση είναι το brunch με παιδικό μενού και δρώμενα για τα παιδιά που ισχύει μεσημέρι Κυριακής.

Ωρες λειτουργίας: Καθημερινές εκτός Τρίτης: 10.00-18.00,Πέμπτη και Παρασκευή: 10.00-22.00.Περισσότερες πληροφορίες: 210 3611.731,www. thf.gr.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΜΠΑΡΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Ντολμαδάκια στην ταράτσα

Το Μουσείο Μπενάκη δεν είναι γνωστό μόνο για τις συλλογές του αλλά και για τα κασιώτικα ντολμαδάκια του. Μπορεί να τα απολαύσει κανείς ακόμη και τα μεσάνυχτα αλλά μόνο κάθε Πέμπτη στην ταράτσα του κεντρικού κτιρίου της οδού Κουμπάρη με θέα την Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό και τον Εθνικό Κήπο, αφού οι ώρες λειτουργίας των εστιατορίων του Μπενάκη συμπίπτουν με αυτές του Μουσείου. Στο ευγενικό περιβάλλον του νεοκλασικού οικοδομήματος της Κουμπάρη μπορεί να συναντήσει κανείς από grande dames και Αθηναίους που κυκλοφορούν ακόμη με το ψαθάκι τους ως και εξοντωμένους από τις βόλτες τουρίστες. Αντίθετα, οι μοντέρνες, λιτές γραμμές του κτιρίου της οδού Πειραιώς του Μουσείου δίνουν τον τόνο του δικού του εστιατορίου που προσφέρει οπτική επαφή με τους ρυθμούς της σύγχρονης πόλης.

Ωρες λειτουργίας κεντρικού κτιρίου: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 9.00-17.00, Πέμπτη: 9.00-24.00, Κυριακή: 9.00-15.00. Κτιρίου οδού Πειραιώς: Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00. (Ως τις 14 Μαρτίου λόγω της έκθεσης Τσαρούχη το ωράριο διαμορφώνεται ως εξής: Δ.-Τ.-Τ.-Π. και Κ.: 10.00-20.00, Παρ.-Σάββ. 10.00-22.00). Πληροφορίες τηλ. 210 3671.000 και 210 3453.111, www.benaki.gr.

ΚΕΝΤΡΟ ΓΑΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
Φύση και γαστρονομία

Οργανικές πρώτες ύλες αλλά και άφθονες ποικιλίες τσαγιού. Στο εστιατόριο «Αμμωνίτες» στο κέντρο της Κηφισιάς, όπου τα προϊόντα της ελληνικής φύσης έχουν τον πρώτο λόγο, συχνάζουν κυρίες των βορείων προαστίων με τις σακούλες γεμάτες ψώνια, καθώς και φοιτητές, και εν γένει όσοι έχουν καλή (περιβαλλοντική) αγωγή. Ο δωρεάν χώρος στάθμευσης λύνει το πρόβλημα του πάρκινγκ σε μια ασφυκτικά γεμάτη γειτονιά, ενώ τα επαγγελματικά γεύματα μπορούν να γίνουν και δείπνα, αφού το «Αμμωνίτες» λειτουργεί κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ με μενού που επιμελείται ο γάλλος σεφΟλιβιέ Καμπανιά με προτάσεις γαστρονομικών απαιτήσεων στην τιμή των 45 ευρώ κατ΄ άτομο (χωρίς κρασί).

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη: 09.00-18.00, Παρασκευή-Σάββατο: 09.00 – 17.00, 21.00-01.30 και Κυριακή: 10.00-17.00.

Πληροφορίες και κρατήσεις: 210 8015.112 και 6955 485.930,www gnhm.gr.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Ελαφρύ μεσημεριανό

Επιθυμείτε να κάνετε διάλειμμα σ΄ έναν χώρο με ιδιαίτερη αισθητική; Δοκιμάστε σαλάτα ανάμεικτη με χαλούμι σχάρας και σος μπαλσαμίκ αντί 8 ευρώ δίπλα από το σιντριβάνι με το ψηφιδωτό της Ζιζής Μακρή, εμπνευσμένο από- τι άλλο;- κυκλαδικά μοτίβα. Το καφέ του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στο αίθριο του κτιρίου της Νεοφύτου Δούκα ενδείκνυται κυρίως για ένα ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα. Μεσογειακές γεύσεις λοιπόν, ως επί το πλείστον, με την υπογραφή του γάλλου σεφ Ντομινίκ Περόπου έχει από το 2004 την ευθύνη της κουζίνας του Μουσείου και αντί επιδορπίου περιήγηση στις μόνιμες συλλογές και στις περιοδικές εκθέσεις του.

Το ωράριο του καφέ συμπίπτει με τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-17.00 Πέμπτη: 10.00-20.00 και Κυριακή: 11.00-17.00).

Πληροφορίες: 210 7228.321-3, www.cycladic.gr.

Πηγή: Το Βήμα, Κ. Λυμπεροπούλου, 7/3/10