Θεματικό πάρκο, με επίκεντρο τον ημίθεο Ηρακλή, ετοιμάζει το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Λέρνας στην Αργολίδα. Οι επισκέπτες του, μικροί και μεγάλοι, θα βρεθούν μπροστά στην πρόκληση να φέρουν εις πέρας πέντε από τους άθλους του.

Δηλαδή, να αντιμετωπίσουν τη Λερναία Ύδρα, να καθαρίσουν τους στάβλους του Αυγεία, να νικήσουν τα άγρια Άλογα του Διομήδη, να βρουν τα Χρυσά Μήλα των Εσπερίδων και να πάρουν τη Ζώνη της Ιππολύτης.

«Σκοπός μας δεν είναι να φτιάξουμε μια Ντίσνεϊλαντ, αλλά έναν χώρο φιλικό που να εξηγεί στους επισκέπτες πως ο Ηρακλής ήταν ένας άνθρωπος που κατάφερε να κάνει κυρίως σημαντικά υδραυλικά έργα» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο τοπογράφος μηχανικός Μπάμπης Αντωνιάδης εκ των επιβλεπόντων του έργου εκ μέρους της Δ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. «Θέλουμε έναν χώρο που να είναι κατανοητός όχι μόνο από το ελληνόφωνο κοινό».

Μέσα σε επτά σκάμματα και φυσικά υλικά, τα παιδιά κάθε ηλικίας θα καλούνται να κατευθύνουν τα νερά προς συγκεκριμένη κατεύθυνση στον άθλο της Κόπρου του Αυγείου. Στη Ζώνη της Ιππολύτης θα καλούνται να χτίσουν μια κατασκευή. Στα Χρυσά Μήλα των Εσπερίδων θα περιπλανώνται σε έναν λαβύρινθο και νικητής θα βγαίνει εκείνος που θα απαντά σωστά και πρώτος σε ερωτήσεις σχετικά με τον Ηρακλή. Τα Αλογα του Διομήδη θα υποδύονται δύο παιδιά και άλλο ένα τον Ηρακλή. Θα τραβούν ένα σκοινί και όποια πλευρά παρασύρει την άλλη θα κερδίζει.

Όσο για τον άθλο της Λερναίας Ύδρας; Οι παίκτες θα πρέπει να κατασκευάσουν το δικό τους φράγμα, ώστε να σταματήσουν το τρεχούμενο νερό, παραπέμποντας στον Ηρακλή που έπρεπε να δαμάσει τις πηγές της Αμυμώνης και της Λέρνας, που ακόμη και σήμερα υδρεύουν το Αργος και το Ναύπλιο.

Το θεματικό πάρκο, έργο προϋπολογισμού 650.000 ευρώ, θα δημιουργηθεί σε έκταση 6,5 στρεμμάτων, την οποία παραχωρεί ο τοπικός δήμος στο υπουργείο Πολιτισμού.

Εκτός από τα θεματικά σκάμματα, θα δημιουργηθεί ειδικό κτίριο με χώρους προβολών, αλλά και ένα θεατράκι 200 θέσεων.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ , 5/03/10