Τον ταφικό θάλαμο μιας βασίλισσας του τέλους της 6ης Δυναστείας έφερε στο φως γαλλική αρχαιολογική ομάδα που εργάζεται στην περιοχή el-Shawaf, στο νότιο τμήμα της Σακκάρα, κοντά στο Κάιρο.

Η βασίλισσα ονομάζεται Behenu και σχετίζεται ιστορικά με τους φαραώ Πέπι Α΄ (2332 – 2283π.Χ.) και Πέπι Β΄(2278 – 2184 π.Χ.). Η πυραμίδα της, μήκους 25 μ., είχε εντοπιστεί δυτικά της πυραμίδας του Πέπι Α΄ ήδη από το 2007, και είναι μία από τις επτά «πυραμίδες βασιλισσών» που έχουν βρεθεί από το 1989, οπότε και ξεκίνησαν οι εργασίες. Και οι επτά πυραμίδες έχουν συσχετιστεί με βασίλισσες που έζησαν κατά την περίοδο που καλύπτεται από τις βασιλείες των δύο φαραώ Πέπι.
Ο ταφικός θάλαμος της Behenu αποκαλύφθηκε κατά τη διαδικασία καθαρισμού της πυραμίδας από την άμμο που τη σκέπαζε. Ο χώρος βρέθηκε αρκετά κατεστραμμένος, ενώ σε δύο από τους εσωτερικούς τοίχους διακρίνονται τμήματα από τα Κείμενα των Πυραμίδων. Χρειάστηκε όμως συστηματική ανασκαφή μέσα στον ίδιο τον ταφικό θάλαμο, για την αποκάλυψη της σαρκοφάγου της βασίλισσας. «Είναι μια καλοδιατηρημένη σαρκοφάγος, διακοσμημένη με τους διαφορετικούς τίτλους της βασίλισσας…», αναφέρει ο δρ Philippe Collombert, επικεφαλής της ανασκαφής, αν και παρατηρεί ότι δεν δίνεται καμία πληροφορία για τον σύζυγο της νεκρής.

Πηγή: Heritage Key, 3/03/10

Z.Ξ.