«Πολύ φοβάμαι ότι θα δούμε αρχαιολογικό μουσείο στη Σπάρτη ύστερα από 15-20 χρόνια». Δυστυχώς, δεν είναι υπερβολή αυτή που διατυπώθηκε προχθές στο Συμβούλιο Μουσείων από τον Ν. Καλτσά, διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Το έργο ανέγερσης του νέου Μουσείου Σπάρτης στο παλιό εργοστάσιο ΧΥΜΟΦΙΞ, που υποτίθεται ότι είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, έχει μείνει στα επίπεδα του… 2004.
Τότε, όμως, μπορούσαν να γίνουν πολλά, ενώ σήμερα οι δυνατότητες είναι πολύ περιορισμένες. Είχε βρεθεί και μια χορηγία, που χάθηκε στο δρόμο και τα κονδύλια για την κατασκευή του είναι τεράστια. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καν μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη, όπως είπε η γ.γ. του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη. Και οι μελέτες αυτές πρέπει να γίνουν με εθνικούς πόρους γιατί το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί την υλοποίηση των μελετών που έχουν γίνει για έργα από το Γ’ΚΠΣ. «Ας πιάσουμε το νήμα από το 2004. Ας ξεκινήσει η μελέτη του αρχαίου υλικού της Σπάρτης, που θέλει πολύ δουλειά τεκμηρίωσης και θα φροντίσουμε να αρχίσει η καθαίρεση των προκτισμάτων του ΧΥΜΟΦΙΞ για να φανεί το διατηρητέο κτήριο, που φέρει την υπογραφή του αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτου».
Όλη αυτή η κουβέντα έγινε γιατί η Εφορεία Σπάρτης, υπό την πίεση της τοπικής κοινωνίας και των τουριστών, που πάνε να δουν το «κλέος της αρχαίας Σπάρτης» και δεν βλέπουν ούτε τη σκόνη του Λεωνίδα σε έναν επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο, αποφάσισε να επισκευάσει το παλιό μουσείο (το πρώτο περιφερειακό μουσείο του 1880) και να οργανώσει εκεί μια έκθεση με ψηφιακές εφαρμογές και 42 αρχαία αντικείμενα, ανάμεσα στα οποία και το φερόμενο ως άγαλμα του Λεωνίδα.
«Αν γίνει το νέο μουσείο, δεν είναι υπερβολή σε μια πόλη να υπάρχουν δύο;», άρχισαν οι ενστάσεις των μελών του συμβουλίου. «Τι δουλειά έχουν οι ψηφιακές εφαρμογές με τα αρχαία;», είπε κάποιος άλλος, ενώ η αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη αντέτεινε: «Είναι περίφημο το Μουσείο του Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, αλλά ο κόσμος έχει αγαπήσει και την ψηφιακή έκθεση με την ιστορία της πόλης στο Λευκό Πύργο. Πρέπει να δούμε και τι τραβάει στον κόσμο. Να δούμε και τα έσοδα ενός μουσείου. Προσωπικά δεν θα πήγαινα να δω οκτώ αγγεία σε πέντε βιτρίνες, αλλά μια σύγχρονη έκθεση που θα μου λέει κάτι παραπάνω».
«Στη Σπάρτη, ο κόσμος θέλει να δει το μουσείο του ανοικτό. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, στο βασικό άξονα της κοινωνικής και οικονομικής δράσης και έχει παραδοθεί τα τελευταία χρόνια στα πρεζόνια», τόνισε η Ασπασία Λούβη, διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, που γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορεί άλλο να μένει η Σπάρτη, η δεύτερη σημαντική πόλη της αρχαιότητας, χωρίς μουσείο.
Έτσι εγκρίθηκε η μελέτη της Ερατώς Κουτσουδάκη, που με τρόπο φρέσκο, σύγχρονες μεθόδους και λίγα αρχαία, στήνει μια έκθεση που θα αφηγείται την ιστορία της Σπάρτης, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Από τον μύθο της Ελένης και του Μενέλαου, δηλαδή, ώς την αγωγή των Σπαρτιατών ανδρών και γυναικών, τις αρχές και τις αξίες της σπαρτιατικής κοινωνίας, το σπαρτιατικό πολίτευμα, τα ιερά, τις σχέσεις της πόλης με άλλες και την εικόνα που έχουν οι άλλοι για τη Σπάρτη ώς τη σύγχρονη εποχή. Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων της περιοχής, θα χρειαστούν 250.000 ευρώ για την επισκευή του παλιού νεοκλασικού κτηρίου και 2 εκατ. ευρώ για τις ψηφιακές εφαρμογές. Ευελπιστούν να τα εισπράξουν από το ΕΣΠΑ, φυσικά. Αλλά, σαν πολλά δεν είναι;

Πηγή: Ελευθεροτυπία, Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, 1/3/10
http://www.enet.gr/?i=news.el.texnes&id=136649