295 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων χάλκινο ξίφος, χρυσά περικάρπια, 259 τάλαντα χαλκού και 27 τάλαντα κασσιτέρου εντοπίστηκαν στο βρετανικό βυθό, 274,32 μ. ανοικτά των ακτών του Salcombe στην περιοχή Devon. Πρόκειται για το φορτίο ενός πλοίου που ναυάγησε στην περιοχή ενώ μετέφερε το πολύτιμο φορτίο του από την ευρωπαϊκή ενδοχώρα 3.000 χρόνια πριν από την εποχή μας!

Το ναυάγιο εντοπίστηκε την προηγούμενη χρονιά σε βάθος 8-10 μ. από ερασιτέχνες αρχαιοδύτες που ανήκουν στην ομάδα South West Maritime Archaeological Group, αλλά παρουσιάστηκε μόλις πρόσφατα στο Παγκόσμια Συνέδριο για τα Ναυάγια (The International Shipwreck Conference) στο Plymouth. Η βύθισή του φαίνεται να οφείλεται στην αδυναμία του να προσαράξει στη γειτονική ακτή, όπου έχουν εντοπιστεί προϊστορικές οικίες με κυκλική κάτοψη. Χρονολογείται στα 900 π.Χ., εποχή που για τα βρετανικά δεδομένα ανήκει στην ευρύτερη Εποχή του Χαλκού. Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά ανήκει σε ένα από τα αρχαιότερα ναυάγια που έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία, μαζί με δύο επιπλέον, επίσης από το Salcombe. Αρχαία ναυάγια έχουν εντοπιστεί επίσης επάνω στην ακτή του Dover και του North Ferriby.

Ταυτόχρονα, τα τάλαντα μετάλλων είναι τα αρχαιότερα που έχουν βρεθεί στην περιοχή, δημιουργώντας νέα δεδομένα στις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων σχετικά με την ανάπτυξη των εμπορικών δικτύων στην Ευρώπη κατά την τόσο μακρινή αυτή περίοδο. Αν τα μέταλλα προέρχονται από την ίδια τη βρετανική γη, όπως υπαγορεύει η πιο απλή υπόθεση, θα αποτελούσαν τη σημαντικότερη απόδειξη για τις απαρχές της εξόρυξης μετάλλων στα Ν.Δ. της χώρας. Τι γίνεται όμως αν η προέλευσή τους ήταν η Ιβηρική χερσόνησος, ή ακόμη και οι αλπικές περιοχές της σημερινής Γαλλίας ή και της Αυστρίας;
«Πρόκειται για προϊόντα μιας πλειάδας χωρών διασκορπισμένων στην Ευρώπη, κατά μήκος των ακτών του Ατλαντικού και στην ενδοχώρα […]. Δείχνουν την ποικιλομορφία του εμπορίου […].Έμποροι μετάλλων και εργάτες θα εμπορεύονταν φορτία μετάλλων μεταξύ τους. Τα μέταλλα θα διακινούνταν κλιμακωτά, διαμέσου δικτύων ανταλλαγής μετάλλων όταν και όποτε υπήρχε ανάγκη» αναφέρει ο δρ Peter Northover του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που ασχολείται με την ανάλυση των ευρημάτων.
Μέχρι στιγμής, οι ειδικοί της Οξφόρδης συνεχίζουν την ανάλυση των ταλάντων, με σκοπό τον εντοπισμό της προέλευσής τους. Αυτό όμως που διαγράφεται σίγουρα είναι η αυξημένη ναυτική και εμπορική ικανότητα των προγόνων των σημερινών Ευρωπαίων, οι οποίοι ήταν ικανοί να αντλούν, να επεξεργάζονται αλλά και να διακινούν σημαντικά μέταλλα.

Πηγή: Telegraph, 13/02/10

Ζ.Ξ.