Η αρχαία μυθολογία ως γνωστόν γονιμοποίησε όλες τις νεότερες λογοτεχνίες, αλλά ότι μια νέα σειρά παιδικής λογοτεχνίας από έναν παγκοσμίως άγνωστο τεξανό δάσκαλο, τον Ρικ Ράιορνταν, θα τοποθετούσε τους 12 θεούς του Ολύμπου στη σύγχρονη εποχή και θα κέρδιζε τις καρδιές εκατομμυρίων νεαρών αναγνωστών σε όλο τον κόσμο ήταν μάλλον εκτός σχεδίου. Ο συγγραφέας δίδασκε για χρόνια ελληνική μυθολογία στη μέση εκπαίδευση και άρχισε να πλάθει ιστορίες για τον γιο του, ο οποίος είχε διαγνωστεί με δυσλεξία και ζητούσε να του τις αφηγείται τα βράδια για να κοιμηθεί. Όταν εξαντλήθηκαν όλα τα γνωστά θέματα, ο τετραπέρατος πατέρας άρχισε να προσθέτει καινούργια επεισόδια για να ικανοποιήσει την ακόρεστη φαντασία του παιδιού.
Έτσι προέκυψαν οι ιστορίες του Πέρσι Τζάκσον (Πέρσι από το Περσέας), ο οποίος είναι ένας δωδεκάχρονος ήρωας που έχει δυσλεξία, πιθανόν πάσχει επίσης από το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και παρουσιάζει υπερκινητικότητα• έτσι τουλάχιστον λένε οι ειδικοί. Αφού αποβάλλεται για έκτη φορά από το σχολείο του, ανακαλύπτει μια μέρα την αλήθεια για όλα τα περίεργα που του συμβαίνουν. Στην πραγματικότητα είναι ημίθεος, γιος ενός θεού και μιας θνητής, για την ακρίβεια του θεού της θάλασσας Ποσειδώνα και της θνητής Σάλι Τζάκσον από τη Νέα Υόρκη, και η υποτιθέμενη ανικανότητά του είναι το χαρακτηριστικό όλων των ημίθεων ή και ημίαιμων. «Ποιο είναι το πιο κοινότοπο πράγμα που έκαναν οι θεοί στους παλιούς μύθους; Έτρεχαν από ΄δώ κι από ΄κεί, ερωτοτροπούσαν με κοινούς θνητούς κι έκαναν παιδιά μαζί τους. Τι νομίζεις δηλαδή; Ότι άλλαξαν συνήθειες την τελευταία χιλιετία;» εξηγεί στον Πέρσι η Άναμπεθ, μια ακόμα ημίαιμη, κόρη της θεάς Αθηνάς και ενός θνητού. Μάλιστα, οι Ολύμπιοι έχουν στο μεταξύ μετακομίσει από τον Όλυμπο στον εξακοσιοστό όροφο του κτιρίου Εμπάιρ Στέιτ στο Μανχάταν (που κανονικά έχει 110 πατώματα), αφού εκεί κτυπά η καρδιά της Δύσης στη σύγχρονη εποχή. Η πληροφορία έρχεται πάνω στην ώρα, διότι ο Πέρσι θεωρείται εν αγνοία του ο κύριος ύποπτος για την κλοπή του κεραυνού του Δία- είναι η ράβδος της αστραπής στον τίτλο του βιβλίου, ένα σύγχρονο υπερόπλο μαζικής καταστροφής- και οι θεοί θείοι του στέλνουν διάφορα τέρατα στον δρόμο του. Όλες οι χθόνιες θεότητες από τα Τάρταρα κάνουν τα πάντα για να τον πιάσουν και να τον εξοντώσουν. Ο ίδιος ο Άδης επιχείρησε τρεις φορές να τον σκοτώσει, πρώτα στέλνοντάς του την Ερινύα, μετά τον Μινώταυρο, μετά ένα δαιμονισμένο λυκόσκυλο και τέλος τη Μέδουσα. Αν δεν βρεθεί ο αληθινός κλέφτης της αστραπής, απειλείται ένας Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος που θα καταστρέψει τον δυτικό πολιτισμό. Ο Πέρσι βρίσκει καταφύγιο στην κατασκήνωση των ημίαιμων και με τη βοήθεια της Άναμπεθ, του κενταύρου Χείρωνα και του επίσης ημίαιμου φίλου Γκρόβερ- απόγονου του Πανός καταστρώνουν σχέδιο για να σώσουν τον κόσμο. Η Άναμπεθ περίμενε ακριβώς τον τελευταίο επισκέπτη της κατασκήνωσης για να της ανατεθεί μια τέτοια αποστολή. Ήταν ο Πέρσι ο ξεχωριστός, ο εκλεκτός που περίμενε; Ο χρόνος τους είναι περιορισμένος• έχουν μόνο δέκα μέρες για να βρουν τον πραγματικό κλέφτη πριν εκπνεύσει η διορία τους και βγουν ξανά στον έξω κόσμο, όπου θεωρούνται ήδη χαμένοι. Όλα αυτά στο πρώτο βιβλίο της σειράς.
Ο Πέρσι Τζάκσον και η κλοπή της αστραπής που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά, ενώ αναμένονται και τα επόμενα τέσσερα. Από τους γνωστούς μπλόγκερ είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ο Πέρσι, 16χρονος πλέον, φιλάει την Άναμπεθ μόλις στο πέμπτο βιβλίο. Εκείνη τον έχει φιλήσει ήδη από το τέταρτο, αλλά για τον ήρωα χρειάζεται ένας τόμος ακόμα, καθώς ένα από τα προβλήματά του είναι ακριβώς ότι δυσκολεύεται να μιλήσει στα κορίτσια. Προσπαθεί να της πει ότι είναι ερωτευμένος μαζί της σε ένα ιντερλούδιο στον ποταμό της Στυγός, αλλά εκείνη, κόρη της θεάς Αθηνάς άλλωστε, θα καταστρώσει ένα ακόμα σχέδιο για να τον δοκιμάσει… Του λέει πρώτα, «Ποτέ, μα ποτέ δεν πρόκειται να το κάνω πιο εύκολο για σένα Φυκο-Εγκέφαλε. Πάρ΄ το απόφαση», και μετά τον φιλάει και οι άλλοι κατασκηνωτές τους ρίχνουν από το κανό στο νερό. Ο Πέρσι δημιουργεί μια φυσαλίδα αέρα και ανταλλάσσουν μέσα της «το καλύτερο υποβρύχιο φιλί όλων των εποχών».

Πηγή: Το Βήμα, Μ. Παπαγιαννίδου, 16/2/10