Το Μουσείο Getty του Λος Άντζελες ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ασκήσει έφεση στην απόφαση Ιταλικού δικαστηρίου κατά την οποία υποχρεωνόταν να επιστρέψει στην Ιταλία τη Νικηφόρα Νεότητα, ένα χάλκινο ανδριάντα του 4ου αι. π.Χ., πιθανότατα προερχόμενο από το εργαστήριο του Λυσίππου. Το έργο ανελκύστηκε από το βυθό της θάλασσας κοντά στο Pesaro της Ιταλίας το 1964, ενώ αποκτήθηκε από το μουσείο το 1974 μετά από πλειστηριασμό, αντί περίπου 4 εκ. δολαρίων.

Πρόσφατα όμως η φύλαξη και έκθεση της Νεότητας στο Getty έχει γίνει αντικείμενο διαμάχης μεταξύ του μουσείου και της ιταλικής πολιτείας, που υποστηρίζει ότι είχε μεταφερθεί παράνομα εκτός των συνόρων της χώρας και επομένως πρέπει να επιστραφεί. Η τελευταία φάση της διαμάχης αυτής διαδραματίστηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν η δικαστής Lorena Mussoni του δικαστηρίου του Pesaro διέταξε την κατάσχεση του αγάλματος «από το Μουσείο Getty ή οπουδήποτε βρίσκεται». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Getty, η δικαστική απόφαση χαρακτηρίζεται ως «ελαττωματική», ενώ υποστηρίζεται σθεναρά η ιδιοκτησία του αγάλματος από το μουσείο και η πρόθεση των αρχών του να καταγγείλουν την απόφαση του δικαστηρίου του Pesaro στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ρώμης. Προς το παρόν, οι δύο πλευρές θα πρέπει να περιμένουν μέχρι το τέλος των νομικών διαδικασιών στο δικαστήριο του Pesaro.
Μέχρι σήμερα το Getty έχει κατηγορηθεί για την απόκτηση αρχαιοτήτων αμφισβητούμενης ανασκαφικής και εμπορικής ιστορίας, ενώ έχει επιστρέψει ήδη πολλά αντικείμενα στην Ιταλία μετά τη σύναψη σχετικής συμφωνίας το 2007.

Πηγή: Yahoo News, 11/02/10

Ζ.Ξ.