Τη λύση της αποκατάστασης έναντι της εγκατάλειψης ακολουθεί τουρκική κατασκευαστική εταιρεία αναφορικά με Βυζαντινό ναό που βρίσκεται στο εσωτερικό τουριστικής εγκατάστασης στο Bodrum, τη δική μας Αλικαρνασσό.

Η εκκλησία Gara είναι παλαιοχριστιανική. Έχει ύψος 8 μ. και διαθέτει κινστέρνες, ένα φρέαρ, οικιστικούς χώρους και ανεκτίμητης αξίας ψηφιδωτά δάπεδα αιγυπτιακής προέλευσης, όπου παριστάνεται ξιφίας πλαισιωμένος από δελφίνια.
Σήμερα, η εκκλησία βρίσκεται στο εσωτερικό ξενοδοχειακής μονάδας ιδιοκτησίας της κατασκευαστικής εταιρείας NF Construction and Tourism. Διατηρείται σε κακή κατάσταση, η οποία επιδεινώνεται από τη δραστηριότητα στο τουριστικό Bodrum. Στα πλαίσια αυτά, η εταιρεία – ιδιοκτήτης της έκτασης πρόκειται να εφαρμόσει μελέτη αποκατάστασης της εκκλησίας, με σκοπό να αποτελέσει στη συνέχεια πόλο έλξης των επισκεπτών της περιοχής.

H μελέτη αποκατάστασης, με τίτλο Gara Church Culture and Art Museum έργο του αρχιτέκτονα Ahmet Iğdirligil, προβλέπει την αναστήλωση του κτιρίου, τη συντήρηση και κάλυψη των ψηφιδωτών με γυαλί αλλά και τη διάθεση του χώρου για θρησκευτική λατρεία, σε περίπτωση που δοθεί ειδική άδεια. Χώροι εξυπηρέτησης επισκεπτών προβλέπεται να λειτουργήσουν γύρω από το κτίριο. Το σχέδιο έχει σαν πρότυπο το ανάλογο πρόγραμμα που έχει υλοποιηθεί και λειτουργεί στο λεγόμενο Σπίτι της Παναγίας στην Έφεσο (Selçuk).

Παρά τα αρνητικά σημεία που ενδεχομένως έχει, η τουριστική αξιοποίηση του μνημείου αποτελεί μάλλον μονόδρομο, καθώς απουσιάζει οποιοδήποτε εναλλακτικό σχέδιο διατήρησης. Σύμφωνα με την αρχαιολόγο Ayşe Doğançay, πρόεδρο του Συνδέσμου του Bitez για τη Διατήρηση των Πολιτισμικών και Φυσικών Αγαθών (Bitez Association of Preserving Cultural and Natural Assets), τονίζει ότι η εκκλησία δεν θα μείνει για πολύ καιρό όρθια, δεδομένης της σημερινής της κατάστασης, ενώ δεν έχει δοθεί από το κράτος άδεια αναστήλωσης. « Το κτίριο προστατεύεται επίσημα αλλά δεν έχει γίνει τίποτα για να προστατευτεί πραγματικά. Η εκκλησία έχει αφεθεί στην καταστροφή».

Πάντως, οι γείτονές μας είναι αισιόδοξοι για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η αναστήλωση, και κυρίως η επαναφορά της εκκλησίας στον αρχικό σκοπό της. Ο ξεναγός Remzi Güngör λέει:Μια τέτοια προσπάθεια θα φωτίσει τους δεσμούς μεταξύ πολιτισμών και θρησκειών, ενώνοντάς τα, ενώ θα τραβήξει επισκέπτες από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και την γειτονική μας Ελλάδα.».

Πηγή: Hürriyet, 04/02/10

Ζ.Ξ.