Οι κάτοικοι του Παρισιού αλλά και όσoι ταξιδέψουν στη γαλλική πρωτεύουσα, θα έχουν την ευκαιρία να δουν με μια νέα ματιά, σε μια νέα έκθεση, 130 από τα Χειρόγραφα του Qumran, ή, όπως είναι γνωστά, τα Χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας. Πρόκειται για μια ομάδα περγαμηνών των οποίων το περιεχόμενο αλλά και η αρχαιολογική ιστορία έχει αποτελέσει έμπνευση για τους επιστήμονες, θαύμα για το ευρύ κοινό αλλά και σύμβολο για έναν ολόκληρο λαό.

Το 1947 ένας βεδουίνος βοσκός ανακαλύπτει σε μια σπηλιά της περιοχής Qumran, κοντά στη Νεκρά Θάλασσα επτά ειλητάρια από περγαμηνή, κατάγραφα με εβραϊκό κείμενο. Μέχρι το 1956 είχε αποκαλυφθεί μια ολόκληρη ομάδα από σπήλαια γεμάτα με περγαμηνές στα εβραϊκά και τα αραμαϊκά που, φυλαγμένες προσεκτικά σε κεραμικές κυλινδρικές θήκες-αγγεία, παρέμεναν άγνωστες πάνω από 2000 χρόνια. Και τα κείμενα έκρυβαν τα ιερά κείμενα αλλά και τη ζωή ενός εβραϊκού κοινοβίου Εσσαίων, το οποίο άκμαζε γύρω στην εποχή του Χριστού. Έκπληκτοι οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι στις περγαμηνές περιλαμβάνονταν τα αρχαιότερα γνωστά τμήματα της Βίβλου, του σημαντικότερου θρησκευτικού και ταυτόχρονα ιστορικού κειμένου για το νεοσύστατο τότε κράτους του Ισραήλ. Σήμερα, τα περισσότερα από τα Χειρόγραφα φυλάσσονται σε ειδικό αντιπυρηνικό κτίριο-μουσείο στο Ισραήλ, ενώ άλλα σώζονται σε συλλογές άλλων ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας.

Και είναι η Εθνική Βιβλιοθήκη που διοργανώνει τη σημερινή έκθεση, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στο κοινό τα δικά της Χειρόγραφα, μαζί με δάνεια από το Μουσείο του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ και το Μουσείο της Βίβλου και της Αγίας Γης. Μαζί με αυτά εκτίθενται και αντικείμενα που βρέθηκαν στο κοινόβιο των ερημιτών του Qumran και σήμερα φυλάσσονται στο Λούβρο.

Μέσα από την παρουσίαση όλων αυτών το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη ζωή των μελών της θρησκευτικής κοινότητας, να γνωρίσει τις καθημερινές ασχολίες και τις πνευματικές τους ανησυχίες αλλά και να προβληματιστεί πάνω στην ιστορικότητα και τις ιδεολογικές προεκτάσεις λεπτομερειών της ζωής του Χριστού, τοποθετώντας τη βιβλική διήγηση μέσα σε ένα τεκμηριωμένο ευρύτερο ιδεολογικό πλαίσιο. Η έκθεση πραγματοποιείται από τις 13 Απριλίου μέχρι και τις 11 Ιουλίου στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας (Grande Galerie, BnF I François-Mitterrand).

Πηγή: News Press, 04/02/10

Ζ.Ξ.