Εδώ και τρεις δεκαετίες έχουν να συντηρηθούν τα εκτεταμένα ερείπια της αρχαίας Καμείρου, μιας από τις τρεις αρχαίες πόλεις της Ρόδου που μαζί με τη Λίνδο και την Ιαλυσό προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών.
Τα ερείπια των ανακτόρων του Γαλερίου στην πλατεία Ναυαρίνου της Θεσσαλονίκης θα ξαναφωτιστούν για να αρέσουν Μετά τη φωτιά του 2008, που απείλησε τον αρχαιολογικό χώρο, το υπουργείο Πολιτισμού παράγγειλε μια μελέτη στερέωσης των τοίχων των μνημείων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα φθοράς, και βελτιώνει τις υποδομές και εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης του κοινού. Εγκρίθηκε προχθές από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και εάν υλοποιηθεί θα αναβαθμιστεί η σημερινή εικόνα, που δεν είναι και η καλύτερη. Μπορεί να μην υπάρχουν ακόμη ολικές καταρρεύσεις τοίχων στα αρχαία μνημεία, αλλά σημειώνονται κάθε τόσο πτώσεις λίθων και ουδείς έχει επέμβει σωστικά από το 1970-73.
Με τη νέα μελέτη δίνονται κατ’ αρχήν «οι πρώτες βοήθειες» στα μνημεία. Προβλέπονται τοπικού χαρακτήρα επεμβάσεις, όπου είναι απολύτως απαραίτητες, και με τον ίδιο τρόπο που είχαν γίνει πριν από τρεις δεκαετίες, για να μη φαίνεται η διαφορά. Επίσης, θα γίνει νέα είσοδος, καινούργια περίφραξη (1.100 μ.) γύρω από τον εκτεταμένο αρχαιολογικό χώρο (23.500 τ.μ.), θα επισκευασθούν το φυλακείο-πωλητήριο και ο υπάρχων οικίσκος της ανασκαφής, θα γίνουν τουαλέτες, θα βελτιωθούν οι διαδρομές επίσκεψης και θα τοποθετηθούν ξύλινα παγκάκια, νέα σήμανση και φωτισμός.
Η αρχαία πόλη είναι χτισμένη με το ιπποδάμειο σύστημα σε τρία επίπεδα: ακρόπολη στον λόφο, ο οικισμός των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων σε οικιστικά τετράγωνα πιο κάτω και, χαμηλότερα, ο ελληνιστικός ναός, η δωρική κρήνη, η αγορά και ο περίβολος των βωμών. Ηρθε στο φως τον 19ο αιώνα και κυρίως κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας (1912-1943). Από τότε δυστυχώς δεν έχουν γίνει πολλά για τη συντήρησή της.
Στην ίδια συνεδρίαση το ΚΑΣ ενέκρινε μια μελέτη με την οποία βελτιώνεται ο σημερινός επίπεδος φωτισμός του ανακτορικού συγκροτήματος του Γαλερίου, στη Θεσσαλονίκη. Για τον νέο φωτισμό έχει ληφθεί υπόψη η αρχιτεκτονική μορφή και χρήση των οικοδομημάτων, έτσι ώστε να αναδεικνύονται οι όψεις τους και να προβάλλουν μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της πολυσύχναστης πλατείας Ναυαρίνου. Είναι ο αρχαιολογικός χώρος που το 2008 κέρδισε το βραβείο Europa Nostra για την υποδειγματική αποκατάσταση και συντήρηση των ερειπίων του.

Πηγή: Ελευθεροτυπία, Ν. Κοντράρου-Ρασσιά, 5/2/10
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=128987