Μεταφέρθηκε για συντήρηση ο αρχαίος πυλώνας που ανέλκυσε τον Δεκέμβριο τo Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου (SCA) σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχαίων και Μεσαιωνικών Αλεξανδρινών Σπουδών (HIAMAS) από τα νερά του λιμανιού της Αλεξάνδρειας.

Ο πυλώνας είναι μονολιθικός στην κατασκευή ενώ, σύμφωνα με το μόλις 2,26 μ. ύψος του, χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως μικρογραφία των ανάλογων κολοσσιαίων κατασκευών που πλαισίωναν τις αλλεπάλληλες πύλες των αρχαίων αιγυπτιακών ναϊκών συγκροτημάτων. Κατασκευασμένος μετά από βασιλική εντολή, ανήκε, σύμφωνα με μαρτυρίες που μας παρέχουν νομισματικές παραστάσεις, στο ναό της Ίσιδας της Άκρας Λοχιάδος, ενώ δεν είναι απίθανο να κοσμούσε το μαυσωλείο της Κλεοπάτρας Ζ΄, της διάσημης τελευταίας βασίλισσας των Πτολεμαίων που πέθανε το 30 π.Χ.

Το λιμάνι της Αλεξάνδρειας διακρίνεται για τους υποβρύχιους θησαυρούς του, που περιλαμβάνουν τα ερείπια του βασιλικού προαστίου – της περιοχής όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένα τα ανακτορικά κτίρια της δυναστείας των Πτολεμαίων μαζί με άλλα κτίρια δημόσιου χαρακτήρα. Η περιοχή του πυλώνα, όπου τοποθετείται ο ναός της Ίσιδας, εντοπίστηκε το 1998 από την ελληνική αρχαιολογική-καταδυτική ομάδα του ΗΙΑΜΑS, η οποία δρα υπό την εποπτεία του προέδρου και ιδρυτή του, Χάρη Τζάλα.

Η ανέλκυση του πυλώνα πραγματοποιήθηκε ως εξαίρεση σε νόμο του 2002 που απαγορεύει την οποιαδήποτε μετακίνηση βυθισμένων αρχαιοτήτων, καθώς το μνημείο θεωρήθηκε αντικείμενο εξαιρετικής σημασίας λόγω της τεχνικής κατασκευής του. Να σημειωθεί ότι η σκηνή της ανέλκυσης πρόκειται να περιλαμβάνεται σε ντοκιμαντέρ του αμερικανικού δικτύου History Channel αφιερωμένο στο έργο του γραμματέα του SCA, Zahi Hawass.

Σύνταξη, με πληροφορίες από SA News και ΑΝΑ-ΜΠΑ, 28/01/10

Ζ.Ξ.