Θέλοντας να κοιτάξει κατάματα τα φαντάσματα του παρελθόντος της, η γερμανική πρωτεύουσα ετοιμάζεται να αναστηλώσει αγάλματα από τις εποχές που οι Βερολινέζοι θέλουν να ξεχάσουν: Μνημεία από την κομμουνιστική περίοδο, την εποχή του Τρίτου Ράιχ, ακόμη και τον 18ο αιώνα ξαναστήνονται σε μία έκθεση.
Ανάμεσά τους θα βρίσκεται και η κεφαλή του γιγαντιαίου αγάλματος του Λένιν, η ιστορική αποκαθήλωση του οποίου το 1991 αποτέλεσε το πιο εύγλωττο δείγμα του ζήλου του ενωμένου Βερολίνου να ξεπεράσει το παρελθόν του (η σχετική σκηνή έδωσε και τον τίτλο στην ταινία Goodbye Lenin).
H κεφαλή, βάρους 3,5 τόνων, θα σταθεί πλάι στα υπόλοιπα εκθέματα του μουσείου που θα ανοίξει το 2013 στο φρούριο της εποχής του 16ου αιώνα «Δεξαμενή στο Σπάνταου», στη δυτικότερη περιφέρεια της πόλης.
Εκτός από μνημεία της ψυχροπολεμικής εποχής, στην έκθεση του μουσείο θα βρίσκονται και αγάλματα του Τρίτου Ράιχ, κυρίως αγάλματα «πρότυπων Αρίων» -ανάμεσά τους, ο Αθλητής του Δεκάθλου του Αρνο Μπρέκερ.
Στα συνολικά 100 εκθέματα θα συμπεριλαμβάνονται όμως και αγάλματα στρατηγών που εξυμνούν τον μιλιταρισμό της Πρωσίας αλλά και τα αγάλματα του Γουλιέλμου του Β΄(1859-1941), τελευταίου Κάιζερ και βασιλιά της Πρωσίας και της Βασίλισσας Λουίζας. Τα δύο τελευταία βρίσκονταν στο Πάρκο του Ζωολογικού Κήπου και αποκαθηλώθηκαν από τους Συμμάχους μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Πρόκειται για έναν υπέροχο τρόπο για να δείξουμε πώς αντιμετώπιζε κανείς τα αγάλματα σε διαφορετικές εποχές» εξηγεί στο γερμανικό Spiegel η υπεύθυνη του σχεδιασμού, Αντρέα Τάισσεν. «Είναι ενδεικτικό της ταραχώδους ιστορίας του Βερολίνου το ότι τα αγάλματα δεν έμειναν στη θέση που στήθηκαν» κατέληξε.

Πηγή: in.gr, Newsroom ΔΟΛ, 26/1/10