Ο διευθυντής του Μουσείου του Λούβρου Henri Loyrette απέρριψε σε επίσημη δήλωσή του το αίτημα του δημάρχου της Σμύρνης Aziz Kocaoğlu για επιστροφή στην πόλη του δύο αγαλμάτων που προέρχονται από την πόλη αλλά φυλάσσονται στο διάσημο γαλλικό μουσείο.

Τα δύο αγάλματα βρέθηκαν το 1680 και αποκτήθηκαν, μετά από αγορά, τον ίδιο χρόνο, χάρη στις καλές σχέσεις του τότε βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ΄ (γνωστού και με την προσωνυμία Βασιλιάς Ήλιος) με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το ένα από τα δύο αγάλματα, που παριστάνει τον Δία, έχει ύψος 2,34 μ. και συντηρήθηκε το 1686 από τον Pierre Granier, ο οποίος του πρόσθεσε και χέρι που βαστάει κεραυνό. Το άλλο, που παριστάνει τον Απόλλωνα έχει ύψος 2,16 μ. Και τα δύο αγάλματα είναι μαρμάρινα και βρίσκονται σήμερα σε ειδική πτέρυγα του Λούβρου με άλλες ελληνικές, ετρουσκικές και ρωμαϊκές αρχαιότητες.

Ο δήμαρχος κ. Kocaoğlu είχε ζητήσει την επιστροφή των δύο αγαλμάτων στη Σμύρνη, μέσω επιστολής του τον περασμένο Νοέμβριο, για να λάβει την αρνητική απάντηση που σύστηνε ότι οι απαιτήσεις του είναι αβάσιμες, καθώς η Συνθήκη περί Μέσων Απαγόρευσης και Περιορισμού Παράνομης Εισαγωγής, Εξαγωγής και Μεταφοράς Κυριότητας που εγκρίθηκε από τη Γαλλία το 1997 δεν ισχύει για συμφωνίες «του παρελθόντος». Στην αρνητική απάντηση του διευθυντή κ. Loyrette, o Kocaoğlu ανταπάντησε με δεύτερη επιστολή όπου τονίζεται η θετική σημασία που θα έχει για τη Σμύρνη η έκθεση των δύο αγαλμάτων στο νέο Μουσείο Αιγαιακών Πολιτισμών που ετοιμάζεται εκεί, ειδικά αν γίνει με την αρωγή του Λούβρου. Τόνισε επίσης, παρουσιάζοντας ένα πενταμερές σχέδιο συνεργασίας, ότι η σύμπραξη των δύο μουσείων σχετικά με τα αγάλματα, θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας συνεχόμενης θετικής επαφής μεταξύ τους.

«Θεωρώ ότι η επιστολή στο Λούβρο εκπλήρωσε το σκοπό της» ανέφερε ο κ. Kocaoğlu σε δήλωσή του. «Το κοινό έχει επιδείξει μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα, με τους περισσότερους ανθρώπους να υποστηρίζουν το αίτημά μας».

Πηγή: Hürriyet, 20/01/10

Ζ.Ξ.