Πρωτοφανούς σημασίας είναι τα ευρήματα από τις πρόσφατες ανασκαφές στην Kom el-Dikka της Αλεξάνδρειας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχών, οι εργασίες δεκαοκταμελούς αιγυπτιακής ομάδα επιστημόνων οδήγησαν στην αποκάλυψη λειψάνων ναού, καθώς και εντυπωσιακού αριθμού κινητών ευρημάτων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται 600 γλυπτά!
Τα κατάλοιπα του ναού καλύπτουν έκταση 60μ. x 15μ. ενώ φαίνεται ότι επεκτείνονται και κάτω από οδική αρτηρία της περιοχής. Πρώιμες μελέτες του αρχαιολογικού πλαισίου της περιοχής συστήνουν ότι το κτίσμα μπορεί να ταυτιστεί με αφιέρωμα της βασίλισσας Βερενίκης, συζύγου του Πτολεμαίου Γ΄ του Ευεργέτη (246-222 π.Χ.). Εκτός από τα λείψανα του ναού, τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα από τη θέση περιλαμβάνουν τμήματα υδρευτικού-αποχετευτικού χαρακτήρα (τμήματα κινστέρνας και λουτρού, φρέατα βάθους 14 μ. και λίθινοι αγωγοί). Σύμφωνα μάλιστα με τον δρα Mohamed Abdel Maqsoud, επικεφαλής αρχαιοτήτων της Κάτω Αιγύπτου, τα κατάλοιπα αυτά αντιπροσωπεύουν τις πρώτες ενδείξεις για το αρχαίο βασιλικό οικοδομικό τετράγωνο της αρχαίας Αλεξάνδρειας.
Όσο για τα πολυάριθμα γλυπτά που ήρθαν στο φώς, σημαντικός αριθμός αντιπροσωπεύει παραστάσεις της γατόμορφης θεάς Bastet, που, ταυτισμένη από τους Έλληνες με τη θεά Άρτεμη, λατρευόταν από πλατιά κοινωνικά στρώματα ως προστατευτική-αποτροπαϊκή θεότητα. Απεικονίσεις της Bastet ήρθαν στο φώς σε τρία διαφορετικά σημεία της θέσης μαζί με άλλα γλυπτά από ασβεστόλιθο που απεικονίζουν γυναικείες και παιδικές μορφές. Η θέση έδωσε ακόμη γλυπτές απεικονίσεις θεοτήτων από χαλκό και φαγεντιανή, ενώ ορισμένα γλυπτά από πηλό απεικονίζουν τους θεούς Αρποκράτη και Ptah. Από τα υπόλοιπα ευρήματα ξεχωρίζουν μια ελληνική επιγραφή αγαλματικού βάθρου της εποχής του Πτολεμαίου Δ΄ καθώς και άφθονη κεραμική.

Πηγή: drhawass.com, 19/01/10

Ζ.Ξ.