Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις της ιρανικής και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας σχετικά με την κωλυσιεργία του Βρετανικού Μουσείου να δανείσει στο Ιράν τον περίφημο Κύλινδρο του Κύρου.

Ο αρχαίος κύλινδρος, που δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα του Κύρου του Β΄ (559-530 π.Χ.) θεωρείται η πρώτη διακήρυξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ιστορίας, θα επέστρεφε στο Ιράν τον Σεπτέμβριο του 2009 από το Βρετανικό Μουσείο, όπου και φυλάσσεται, στα πλαίσια μιας έκθεσης στο Μουσείο της Τεχεράνης. Στη συνέχεια όμως οι αρχές του Βρετανικού Μουσείου ανακοίνωσαν τον εντοπισμό επιγραφών σε σφηνοειδή γραφή, οι οποίες εικάζεται ότι αποτελούσαν τμήμα του γνωστού κυλίνδρου ή παρόμοιου με αυτόν αντικειμένου. Η ανάγκη για ενδελεχή μελέτη των αινιγματικών τμημάτων αλλά και νέα επιστημονικά ερωτήματα – π.χ. κατά πόσο ο Κύλινδρος του Κύρου ανήκει σε μια ομάδα όμοιων κυλίνδρων που στάλθηκαν από τον βασιλιά σε διάφορα μέρη της αυτοκρατορίας του – οδηγούν τους ερευνητές σε μια νέα εποχή μελέτης αλλά και την επιστροφή του γνωστού κυλίνδρου στο Ιράν σε μια επ΄ αόριστον αναβολή. Ταυτόχρονα, η προοπτική των παρελθόντων πλέον ιρανικών εκλογών σε σχέση με την αστάθεια στην περιοχή, αποτέλεσαν ένα επιπλέον επιχείρημα των Βρετανών για την καθυστέρηση της επιστροφής του κυλίνδρου στη χώρα προέλευσής του.

Η αντίδραση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας όσο και των ιρανικών αρχών ήταν άμεση. Ιρανικές πηγές ανακοίνωσαν ότι η Τεχεράνη ήταν έτοιμη να “παγώσει” κάθε συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείο μέχρι την αναστολή των επιφυλάξεων από μέρους των Βρετανών, ενώ επιβεβαίωσαν ότι το ανεκτίμητο έκθεμα-δάνειο θα φυλασσόταν κάτω από συνθήκες πλήρους ασφάλειας. “H εύρεση νέων τμημάτων του κυλίνδρου δεν αποτελεί καλή δικαιολογία για την αναβολή της έκθεσής του στο Ιράν”, δήλωσε ο Abbas Alizadeh, ιρανολόγος και ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης στο Iranian Prehistoric Project του Oriental Institute του Πανεπιστημίου του Σικάγου, συμπληρώνοντας ότι τα πιθανά τμήματα θα μπορούσαν να εκτεθούν, ανεξάρτητα με την επιστροφή στο Ιράν του γνωστού κυλίνδρου που δεν θα έπρεπε να καθυστερήσει.

Σε απάντησή των ιρανικών απειλών, το Βρετανικό Μουσείο προχώρησε το περασμένο Σάββατο σε πρόσκληση Ιρανών επιστημόνων να συνεργαστούν στη μελέτη των νεοευρεθέντων σφηνοειδών επιγραφών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιρανικού Οργανισμού Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Χειροτεχνίας και Τουρισμού (ICHTO) Hamid Baqaei. Η επιστροφή όμως του Κυλίνδρου του Κύρου, έστω και ως δανείου, αποτελεί ακόμα προϊόν διαπραγμάτευσης.

Πηγή: Press TV, 12/01/10

Ζ.Ξ.