Λίγες ημέρες έμειναν για τα αποκαλυπτήρια της «Ιστορίας του κόσμου μέσα από 100 αντικείμενα» («Α Ηistory of the World in 100 Οbjects»), μιας λίστας που συγκεντρώνει όλα εκείνα τα έργα τέχνης, τα εργαλεία ή τα όπλα, από την παλαιολιθική εποχή ως σήμερα, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ανθρώπινης ιστορίας.

Εμπνευστής της είναι ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Νιλ Μακ Γκρέγκορ, ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία αυτή με σκοπό να γιορτάσει με τον καλύτερο τρόπο τα 250 χρόνια λειτουργίας ενός από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου. Έπειτα από εξονυχιστική έρευνα δύο ετών σε 8 εκατομμύρια αντικείμενα από τις προθήκες του μουσείου, ο κ. Μακ Γκρέγκορ κατέληξε στα 99 που, σύμφωνα με τη γνώμη του, είναι καθοριστικής σημασίας για την πορεία της ανθρωπότητας. «Τα αντικείμενα αυτά θα μας διηγηθούν την ιστορία των ανθρώπινων κοινωνιών από την Αρχαιότητα ως σήμερα» υποστήριξε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «τα έργα αυτά μάς μαρτυρούν τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά ανθρώπων ή ακόμη και ολόκληρων εθνών».
Η λίστα περιλαμβάνει αντικείμενα μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας, όπως η διάσημη τρίγλωσση στήλη της Ροζέτας, το άγαλμα του Φαραώ Ραμσή του Β΄ ή το χρυσό νόμισμα του βασιλιά της Λυδίας Κροίσου, το πρώτο αντικείμενο στην ιστορία της συναλλακτικής οικονομίας που χρονολογείται γύρω στο 550 π.Χ.

Από τον κατάλογο φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν σημαντικά έργα τέχνης, όπως ο «Θεός του καλαμποκιού», ένα γλυπτό προερχόμενο από τον πολιτισμό των Μάγιας, ή ο διάσημος «Θρόνος των όπλων», το έργο του 2001 που στέκεται ως υπενθύμιση του φονικού εμφυλίου πολέμου της Μοζαμβίκης που τελείωσε το 1992. Κοντά σε αυτά βρίσκονται σημαντικά πολεμικά εργαλεία και όπλα, όπως το διάσημο αγγλοσαξονικό κράνος του Σάτον Χου ή ένα τσεκούρι ηλικίας 1,8 εκατομμυρίων ετών που βρέθηκε στη χαράδρα του Ολντουβάι στην Τανζανία. Το πιο πρόσφατο χρονικά αντικείμενο είναι η πιστωτική κάρτα, το πιο εύχρηστο εργαλείο συναλλαγών της ανθρωπότητας την τελευταία εικοσαετία. Στη λίστα θα συμπεριληφθεί την τελευταία στιγμή ακόμη ένα αντικείμενο, έτσι ώστε να εκπροσωπηθεί και ο 21ος αιώνας. Στο δύσκολο αυτό εγχείρημα το Βρετανικό Μουσείο θα έχει πολύτιμο αρωγό το κρατικό ραδιόφωνο της χώρας. Έτσι, όλα τα αντικείμενα του καταλόγου θα παρουσιαστούν σε καθημερινές εκπομπές στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio 4 του ΒΒC, αρχής γενομένης από τις 18 Ιανουαρίου. Σε κάθε αντικείμενο θα αφιερωθεί ένα δεκαπεντάλεπτο και οι 100 εκπομπές θα φέρουν τη σφραγίδα του ίδιου του κ. Μακ Γκρέγκορ, ο οποίος θα αναλάβει την επιμέλεια και τη ραδιοφωνική παρουσίαση.

«Η σειρά αυτή των ραδιοφωνικών εκπομπών σε συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείο είναι ό,τι πιο φιλόδοξο έχουμε αναλάβει όλα αυτά τα χρόνια, ένα σχέδιο μεγάλης εκπαιδευτικής σημασίας» τόνισε ο διευθυντής του Radio 4 Μαρκ Νταμαζάρ, καταλήγοντας με χιούμορ ότι «η λίστα αυτή θα χτυπήσει πάνω στο σημείο G των ακροατών του Radio 4».

Διάσημοι άνθρωποι των βρετανικών γραμμάτων και των τεχνών θα βοηθήσουν τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου στο μεγαλεπήβολο έργο του, όπως ο ηθοποιός και σκηνοθέτης σερ Ρίτσαρντ Ατένμπορο και ο βραβευμένος με Νομπέλ Λογοτεχνίας ιρλανδός ποιητής Σίμους Χίνι . Ο τελευταίος έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα απαγγείλει αποσπάσματα από το διάσημο αγγλοσαξονικό ποίημα «Μπέογουλφ», κατά τη ραδιοφωνική παρουσίαση του κράνους του Σάτον Χου.

Η πρώτη ραδιοφωνική εκπομπή της σειράς «Η ιστορία του κόσμου μέσα από 100 αντικείμενα» θα μεταδοθεί από το Radio 4 στις 9.45

(11.45 ώρα Ελλάδος) το πρωί της 18ης Ιανουαρίου και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΒΒC αναμένεται να προσελκύσει περισσότερους από 2 εκατομμύρια ακροατές.

Πηγή: Το Βήμα, 9/1/10