H Αrdi, το πρώιμο ανθρωποειδές που, σύμφωνα με φετινά πορίσματα, αντιπροσωπεύει τον πρώτο γνωστό πρόγονο του ανθρώπου ορίστηκε ως κορυφαία επιστημονική ανακάλυψη του 2009 από το έγκριτο περιοδικό Science.

Η αποκάλυψη ενός σκελετού 4,4 εκατομμυρίων ετών και 15 χρόνια μελετών οδήγησαν τον Οκτώβριο του 2009 στην γνωριμία μας με τον ardipithecus ramidus, ή αλλιώς την Ardi. Με τις ιδιαίτερες λεπτομέρειες στο κρανίο, τα δόντια, τις παλάμες, τη λεκάνη και τα πέλματα, το θηλυκό αυτό ανθρωποειδές διαφοροποιείται τόσο από τον κοινό πίθηκο ώστε να αποτελεί τεκμήριο ότι οι σημερινοί πίθηκοι της Αφρικής και ο άνθρωπος είχαν διαχωριστεί εξελικτικά πολύ νωρίτερα από όσο πιστευόταν. Με ηλικία 1,2 εκατομμύρια χρόνων διαφορά από την υστερότερη Lucy, η Ardi μπορεί να θεωρείται «κλειδί» για την ανθρώπινη εξέλιξη και ταυτόχρονα η αρχαιότερη πρόγονός μας.

Δίκαια λοιπόν η Ardi κατέλαβε την πρώτη θέση στον κατάλογο του Science για το 2009, που δημοσιεύεται σε ετήσια βάση και αντιπροσωπεύει την άποψη επιστημόνων αλλά και κοινού, σε παγκόσμια κλίμακα, για τις κορυφαίες επιστημονικές εξελίξεις κάθε χρονιάς. Ο κατάλογος του 2009 που δημοσιεύθηκε την περασμένη Πέμπτη περιλαμβάνει ακόμα εξελίξεις από τους χώρους της αστροφυσικής, της βιολογίας, της ιατρικής, της χημείας και της φυσικής. Να σημειωθεί επίσης ότι η ταύτιση της Ardi θεωρήθηκε κορυφαία ανακάλυψη της χρονιάς και από το περιοδικό Time στις αρχές του Δεκέμβρη.

Σύνταξη, με πληροφορίες από AFP και Time, 21/12/09

Z.Ξ.