Με ρωμαϊκή τρυφή πρέπει να υποδέχτηκαν το πνεύμα των Χριστουγέννων όσοι παραβέθηκαν στις 4 Δεκεμβρίου στην εκδήλωση στο Harborough Museum του Leicestershire, όπου πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες εμπνευσμένες από τα αρχαία Σατουρνάλια.
Τα Σατουρνάλια ήταν αρχαία χειμερινή γιορτή που εορταζόταν στα τέλη Δεκεμβρίου προς τιμήν του θεού Κρόνου. Κατά τη διάρκεια της γιορτής αυτής οι άνθρωποι διασκέδαζαν με άφθονο φαγητό και ποτό, αντάλλασσαν σκωπτικούς χαρακτηρισμούς, ρόλους (οι δούλοι με τους αφέντες) αλλά και μικρά δώρα. Φαίνεται επίσης ότι λόγω της χρονικής σύμπτωσης, τα Σατουρνάλια αποτέλεσαν έμπνευση για διάφορες λαϊκές χριστουγεννιάτικες συνήθειες.
Αντίστοιχα λοιπόν με το αρχαίο τυπικό, ηθοποιοί υποδυόμενοι Ρωμαίους καλλιτέχνες υποδέχθηκαν και διασκέδασαν το κοινό του Harborough Museum, ενώ ορισμένοι τυχεροί επισκέπτες κέρδισαν δώρα. Βραβείο για ένα μεγάλο τυχερό ορίστηκε δείπνο σε γνωστό εστιατόριο της πόλης, μετά από την καθοδήγηση δύο Ρωμαίων στρατιωτών αλλά και μιας αρχαίας Βρετανής! Οι μικροί επισκέπτες τέλος είχαν την ευκαιρία να κατασκευάσουν τους δικούς τους θησαυρούς, και πάλι εμπνευσμένους από τα Σατουρνάλια. Η διοργάνωση ήταν μια αφορμή για την προσέλευση του κοινού στη νέα αίθουσα του μουσείου με θέμα τον Θησαυρό του Hallaton. Ο θησαυρός, που βρέθηκε στην ομώνυμη περιοχή, είναι ένα συνωθύλευμα οστών, ρωμαϊκών νομισμάτων και μεταλλικών αντικειμένων και θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά σύνολα που έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία, ενώ πιστεύεται ότι σηματοδοτεί μια θέση όπου τελούνταν λατρευτικές τελετές κατά την Εποχή του Σιδήρου.

Σύνταξη, με πληροφορίες από In Loughborough και ΒΒC, 21/12/09

Z.Ξ.